h Dolar 35,5208 % 0.09
h Euro 36,6273 % 0.09
h Sterlin 43,3802 % 0.06
h Altın (Gr) 3.054,30 %0,05
h BIST100 9.715,86 %-0,18
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Diyarbakır’daki Yanık Merkezi, 2023 yılında yaklaşık olarak 3 bin poliklinik hizmeti sundu.

Diyarbakır’daki Yanık Merkezi, 2023 yılında yaklaşık olarak 3 bin poliklinik hizmeti sundu.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki yanık merkezi, 2023 yılında bin 100 ameliyat ve 3 bin poliklinik hizmeti vererek yoğun bir şekilde çalışmıştır. Merkezde yanık vakalarına özel bir ekip tarafından tedavi edilmektedir. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İlhan Taş, yanık vakasıyla karşılaşıldığında ilk müdahalenin 20 dakika boyunca çeşme suyuyla yapılması gerektiğini belirtmiştir. Yanık vakalarının çoğunluğu çay içerken çaydanlık içerisinden dökülen sıcak su nedeniyle meydana gelmektedir. Bu sebeple bu tür kazaların önlenebilmesi için çocukların çayın ve sıcak suların yanından uzak tutulması gerekmektedir.

Diyarbakır’daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren yanık merkezi, 9 yıl önce hizmete girdiği tarihten bu yana birçok başarılı ameliyat ve poliklinik hizmeti sunmuştur. 2023 yılında da bin 100 ameliyat ve yaklaşık 3 bin poliklinik hizmeti gerçekleştirilmiştir.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan yanık merkezi, tam teşekküllü ameliyathane ve odalara sahip olarak hizmetlerini sürdürmektedir. Yanık merkezinde, alanında uzman hekim ve hemşirelerden oluşan bir ekip tarafından yatan hastaların tedavisi yapılmaktadır. Merkez ayrıca çevre illerden de yanık vakaları için hastaları kabul etmektedir.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İlhan Taş, yanık vakalarında ilk 20 dakika içinde çeşme suyuyla yıkanmasının önemine dikkat çekmektedir. Dr. Taş, hafif yanıklarda ilk 15-20 dakika boyunca çeşme suyuyla yıkamanın önerildiğini belirtmektedir. Ardından steril bir bezle yanığı kapatıp en yakın sağlık merkezine başvurmanın önemli olduğunu vurgulamaktadır. İhtiyaç halinde yanık merkezine yatış yapılmaktadır. İlk değerlendirmenin ardından yanık yerinin pansumanla sarıldığı ve gerekli tedavilerin uygulandığı ifade edilmektedir. Tedavi sırasında yanığa zarar verebilecek maddelerden kaçınılması gerektiğine dikkat çekilmektedir. Yanığı sadece çeşme suyuyla ilk müdahalenin yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.

İkinci derece yanık ve üzeri vakalarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtilmektedir. Özellikle Şırnak, Mardin, Batman, Siirt, Bingöl gibi çevre illerden yanık vakaları için sevk alındığı ifade edilmektedir. Poliklinikte yılda 2 bin 500 ila 3 bin arasında hastanın takip edildiği, 2023 yılında yaklaşık bin 700 hasta için yatış yapıldığı ve bin 100 hastaya ameliyat yapıldığı bilgisi paylaşılmaktadır. Birinci derece yanıklar genellikle güneş yanıkları olarak bilinmektedir ve genellikle ağrıya neden olmaktadır. İkinci derece yanıklar ve üzerinde bir sağlık kuruluşunda takip edilmesi gerekmektedir. Üçüncü derece yanıklarda sinirler etkilendiği için ağrı hissedilmezken, dördüncü derece yanıklar ise daha derin ve ciddi yanıklardır.

Dr. Taş, yanık vakalarının çoğunun çay içme esnasında çaydanlıktan dökülen sıcak su kaynaklı olduğunu ifade etmektedir. Bu nedenle yanıkların çoğunlukla çocuklarda meydana geldiği ve çay ve sıcak suyun çocuklardan uzak tutulması gerektiği konusunda uyarılarda bulunulmaktadır.

MÜ Tıp Fakültesi, tıp literatürüne yepyeni bir yöntem sunuyor

Sıradaki haber:

MÜ Tıp Fakültesi, tıp literatürüne yepyeni bir yöntem sunuyor