Video Galeri
Kocaeli’nin Darıca ilçesinde, toprak yerine volkanik cüruf kullanılan bir serada kış mevsimine uygun marul yetiştiriliyor. Kadın çiftçiler, serayı gezip topraksız tarım sistemi projesi hakkında bilgi aldılar.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası” projesi kapsamında, Darıca’da kurulan AR-GE seralarında, çiftçilerin gelir seviyelerini artırıcı alternatif ürünler yetiştirilmektedir. Proje hakkında ilgi duyan üreticilere ve girişimcilere topraksız tarım sistemiyle ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. İzmit Ziraat Odası üyesi olan kadın çiftçiler de bu kapsamda Darıca ilçesindeki AR-GE serasını ziyaret ederek incelemelerde bulunmuşlardır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen projede, domates başta olmak üzere çeşitli ürünlerin gelişimi dikimden hasat aşamasına kadar takip edilmektedir. Topraksız tarımda üreticilerin gelir seviyelerini artırmayı hedefleyen projenin aşamaları çiftçilerle paylaşılmaktadır.
Volkanik cüruf kullanılan serada toprak yerine kullanılmaktadır. Sera, güneş paneli ve havalandırma penceresi gibi özelliklere sahiptir ve sıcaklık ve nem seviyesi kontrol edilebilmektedir. Kokopit yerine milli ve yerli volkanik cüruf kullanılmaktadır. Organomineral besin eriyiği defalarca kullanılarak atık oluşumunun önüne geçilmektedir. Yerli ve milli ekipmanlar kullanılarak düşük maliyetle yetiştirilen yüksek değerli alternatif ürünler, çiftçilerin gelir düzeyini artıracak ve dışa bağımlılığı azaltacaktır. Klasik seralarda yılda sadece 5 ay hasat yapılırken, topraksız tarım sayesinde modern seralarda yıl boyunca üretim yapılabilmektedir, bu da yüksek verim ve kaliteli ürünler elde edilebileceği anlamına gelmektedir.
Ayrıca İzmit Ziraat Odası üyesi kadın çiftçiler de Darıca’daki AR-GE serasını ziyaret etme fırsatı bulmuştur. Büyükşehir Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Temel Fidan, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan ve kadın üreticilerin katıldığı programda serayı gezilmiş ve teknik bilgilendirmeler yapılmıştır. Serada brokoli, Brüksel lahanası, mazo ve kapya biberi deneme yetiştiriciliği yapılmakta ve kış mevsiminin şartlarına uygun marul yetiştirilmektedir. Bu doğal ürünlerde lezzet ve aromanın yanı sıra raf ömrünün de uzun olduğu gözlemlenmiştir.
Hava Kuvvetleri, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 29 hedefi yok etti