h Dolar 34,0956 % 0.17
h Euro 38,0820 % 0.17
h Sterlin 45,3352 % -0.02
h Altın (Gr) 2.832,82 %0,14
h BIST100 9.975,61 %2,06
a

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklere çocuklardan yoğun ilgi

Sivas El Sanatları Eğitim Merkezi'nde çocukların ilgisini çeken Bakır İşlemeciliği kursu sayesinde unutulan meslekler yeniden canlanıyor. Özellikle genç öğrencilerin ilgi gösterdiği kurs, günlük ortalama 100 öğrenci tarafından ziyaret ediliyor. Ancak kursa katılım için yaş sınırı 18 olduğu için, öğrencilere kurs verilemiyor. Geleneksel kültürleri yaşatma amacıyla yapılan işlemler, öğrencilerin hoşuna gidiyor ve onları mutlu ediyor. Bakır işlemeciliğini denemek ve öğrenmek isteyen öğrenciler, sanayi mektebini geziyor ve bu eski mesleği anlamaya çalışıyorlar.

Sultan Abdülhamit Han tarafından yaptırılan Sivas Tarihi Sanayi Mektebi, Anadolu’da önemli bir eser olarak bilinmektedir. Bu mektep içinde faaliyet gösteren El Sanatları Eğitim Merkezi, geleneksel meslekleri canlandırmaktadır. Özellikle çocuklar arasında yoğun bir ilgi gören Bakır İşlemeciliği kursu, büyük ilgi çekmektedir.

Sivas El Sanatları Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapan Münevver Arslan, kursun özellikle genç öğrencilerin dikkatini çektiğini belirtmiştir. Arslan, öğrencilerin sıklıkla okullardan ziyaret için geldiğini ve yapılan işlemleri denemeyi sevdiklerini ifade etmiştir. Günlük olarak yaklaşık 100 öğrenci, merkezi ziyaret etmektedir. Ancak yaş sınırının 18 olduğunu belirten Arslan, kurs talebinde bulunan öğrencilere 18 yaşını doldurduktan sonra gelmelerini söylemiştir.

Buse Sönmez adlı ortaokul öğrencisi, geleneksel kültürlere olan ilgisini dile getirerek, merkezi ziyaret etmekten mutlu olduğunu ifade etmiştir. Bakır işlemeciliğini deneyimleyen Sönmez, bu eski geleneğin yaşatılmasından gurur duyduğunu belirtmiştir. Aras Üner adlı bir diğer ortaokul öğrencisi ise bakır işlemeciliğini öğrenmeye çalıştıklarını ve sanayi mektebini gezmenin güzel bir deneyim olduğunu söylemiştir. Eserlerin yapımının zor olduğunu da eklemiştir.

Bu öğrencilerin ilgisi ve memnuniyeti göz önüne alındığında, Sivas El Sanatları Eğitim Merkezi’nin unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmadaki önemi ortaya çıkmaktadır. Geleneksel kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasında bu tarz eğitim merkezlerinin büyük bir rolü bulunmaktadır.

DPÜ Gediz Meslek Yüksekokulu, “Kutadgu Bilig” adlı bir konferans düzenliyor.

Sıradaki haber:

DPÜ Gediz Meslek Yüksekokulu, “Kutadgu Bilig” adlı bir konferans düzenliyor.