h Dolar 34,0953 % 0.18
h Euro 38,0923 % 0.18
h Sterlin 45,3536 % 0.02
h Altın (Gr) 2.833,59 %0,17
h BIST100 9.975,61 %2,06
a

Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te oldu

Tayvan'da yapılan seçimlerde, Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan ülkenin yeni lideri Lai Ching-te oldu. Demokratik Kalkınma Partisi'nin adayı olan Lai Ching-te, oyların yüzde 40'ını alarak seçimi kazandı. Bağımsızlık yanlısı olan Lai Ching-te'nin yardımcılığını ise Hsiao Mei-chin üstlenecek. Seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 70 olarak açıklanırken, Lai Ching-te ve yardımcısı 20 Mayıs'ta göreve başlayacak. Ana muhalefet partisi Çin Milliyetçi Partisi ise 52 sandalye kazanarak parlamentodaki gücünü artırdı. Lai Ching-te, ulusal savunmayı güçlendireceklerini ve Tayvan'ın statükonun korunacağını vurguladı.

Tayvan’ın Yeni Lideri Lai Ching-te, Çin ile Egemenlik İhtilafında

Tayvan’da bugün yapılan seçimlerde, ülkenin yeni lideri belirlendi. Demokratik Kalkınma Partisi’nin adayı Lai Ching-te, oyların %40’ını alarak zafer elde etti. Lai Ching-te, Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan ve bağımsızlığını savunan Tayvan’ın lideri olacak.

Tayvan’da seçmen sayısının 19.6 milyon olduğu ve katılım oranının yaklaşık %70 olduğu belirtildi. Sandıkların kapanmasının ardından yapılan sayımlara göre, Demokratik Kalkınma Partisi’nin adayı Lai Ching-te, oyların %40’ını alarak seçimin galibi oldu. Lai Ching-te’nin yardımcısı ise Hsiao Mei-chin olacak.

Tayvan’da iki dönem liderlik yapan Tsai Ying-wen ise Tayvan kanunları gereği üçüncü kez aday olamadı. Lai Ching-te ise Tsai Ying-wen’in bir dönem yardımcılığını yapmıştı.

Seçimde toplamda üç parti yarıştı. Ana muhalefetteki Çin Milliyetçi Partisi’nin adayı Hou You-yi %33.4 oy alırken, Tayvan Halk Partisi’nin başında bulunan Ko Wen-je’nin partisi ise %26.4 oyda kaldı. Hiçbir parti, 57 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elde etmek için gereken 57 sandalyeyi kazanamadı. Ana muhalefet partisi KMT ise 52 sandalye kazandı.

Lai Ching-te, kesinleşen zaferinin ardından yaptığı basın toplantısında, Tayvan’ın ulusal savunma ve ekonomisini güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin devam edeceğini ve müttefiklerle işbirliğinin süreceğini vurguladı. Çin ise Lai Ching-te’ye soğuk bakıyordu ve onu “Boğazlar arasında yeni çatışma getirecek inatçı bir Tayvan bağımsızlık çalışanı” olarak nitelendirmişti.

Tayvan’da 113 sandalyeli parlamento için 16 siyasi parti yarışıyor. Milletvekili adaylarının parlamentoya girebilmesi için %5 seçim barajını aşması gerekiyor. Tayvan parlamentosunda salt çoğunluğu elde eden siyasi parti, hükümeti kurmaya hak kazanıyor. Lai Ching-te’nin görevine ise 20 Mayıs’ta başlaması planlanıyor.

İletişim Başkanlığı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki güvenlik toplantısıyla ilgili açıklama yaptı

Sıradaki haber:

İletişim Başkanlığı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki güvenlik toplantısıyla ilgili açıklama yaptı