h Dolar 34,2892 % 0.49
h Euro 37,2128 % 0.49
h Sterlin 44,7896 % 0.83
h Altın (Gr) 2.979,74 %0,87
h BIST100 9.054,23 %0,58
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Mersin’de çöplerin geri dönüştüğü elektriği kazanıyorlar

Mersin’de çöplerin geri dönüştüğü elektriği kazanıyorlar

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, kentin çeşitli bölgelerinden toplanan evsel nitelikli katı atıkların elektrik enerjisine dönüştürülerek 85 bin hanenin aydınlatma enerjisine eşdeğer elektrik üretildiği belirtildi. Büyükşehir Belediyesi, modern katı atık bertaraf tesislerine dönüştürülen şehir çöplüklerini kullanarak katı atıkları elektriğe dönüştürmeye devam ediyor. Düzenli depolama tesislerinde gerçekleştirilen bu projede, 2022 yılında 480 bin 379 ton evsel atıklardan saatte ortalama 7,2 MW elektrik enerjisi üretilirken, 2023 yılında ise 519 bin 569 ton evsel atıklarla saatte ortalama 8,5 MW elektrik enerjisi üretildiği açıklandı. Bu sayede Mersin'in su ve toprak kalitesi korunurken, çevreye katkı sağlanmış oldu. Büyükşehir Belediyesi, artan nüfus ve atık miktarını göz önünde bulundurarak tesislerini geliştirmeye devam ediyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında evsel nitelikteki katı atıklardan elde edilen elektrik enerjisiyle 85 bin hane aydınlatılabildi. Büyükşehir Belediyesi, kentteki vahşi depolama ve sağlık sorunlarına neden olan çöplükleri modern bertaraf tesisiyle değiştirerek, “Eski çöpler elektrik oldu” sloganıyla atık yönetimini sürdürüyor. Silifke’de Göksu, Tarsus’ta Gürlü ve Akdeniz’de ise Sarıibrahimli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri sayesinde atıklar elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

2022 yılında, 480 bin 379 ton evsel atıkla saatte ortalama 7,2 MW elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilirken, 2023 yılında bu miktar 519 bin 569 tona yükselerek saatte ortalama 8,5 MW elektrik enerjisi üretildi. Bu üretim miktarıyla ortalama 85 bin hanenin aydınlatma ihtiyacı karşılanmış oldu. Kentin 13 ilçesinden toplanan çöpler, 9 aktarma istasyonunda toplanıp, 3 tesis aracılığıyla elektrik üretimi yapmak için getiriliyor.

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’ndan elektrik elektronik mühendisi Aslıhan Kula, yapılan çalışmalar sayesinde Mersin’in tarım alanlarının ve su kaynaklarının kirletilmesinin önüne geçildiğini belirtti. Ayrıca, düzenli depolama sahalarının çevresel etkileri minimize ederek, iklim ve çevre politikalarına katkı sağlandığını söyledi.

Kula, nüfusun sürekli artması nedeniyle tesislerin geliştirilmeye devam edildiğini ve daha fazla elektrik üretimi için yeni lotların açıldığını ifade etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi, atık yönetimi ve enerji üretimi konusunda projelerini geliştirerek, ülkemizin ve dünyanın genelindeki nüfus artışına uyum sağlamayı hedefliyor.

Eksi 33 derecede Türkiye’nin en yüksek noktasına kadar tırmandılar

Sıradaki haber:

Eksi 33 derecede Türkiye’nin en yüksek noktasına kadar tırmandılar