h Dolar 34,0340 % -0.12
h Euro 38,0560 % -0.12
h Sterlin 45,3217 % 0.58
h Altın (Gr) 2.830,39 %1,00
h BIST100 9.975,61 %2,06
a

Günümüzde Kars’ta Tabyalar Eski güzelliklerini Kaybediyor

Kars'taki tarihi tabyalar, koruma önlemlerinin alınmaması sebebiyle yok olmaya başladı. Kars Kalesi etrafında bulunan 46 tabya, bakımsızlık nedeniyle zarar görüyor. Taşları sökülen ve pencereleri kesilen tabyalarda turizme açma işlemleri bekleniyor. Kimi tabyalar hayvan barınakları olarak kullanılırken, bazılarında define avcıları tarafından kazılar yapılmış durumda. Vatandaşlar, tabyaların koruma altına alınmasını talep ediyor.

Kars’ta Tarihi Tabyalar Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Anadolu’nun savunması ve bölgenin korunması amacıyla 18. yüzyıldan itibaren inşa edilen ve toplamda 46 adeti bulunan Kars tabyaları günümüzde tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalıyor. Önlem alınmayan tabyaların durumu içler acısı bir halde bulunuyor.

Kars Kalesi ve çevresinde bulunan tabyalar birer birer yok olurken, tabyaların korunması görevi olan kurumlarsa bu duruma seyirci kalıyor. Tabyaların taşları sökülüp demir kapı ve pencereleri kesilerek turizme kazandırılmaları bekleniyor.

Ayrıca, İnönü Tabyası, Karadağ Tabyası, Hafız Paşa Tabyası, Arap Tabyası, Gaziler Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Kanlı Tabya, Cenup Tabyası, Çukur Tabya, Fevzi Paşa Tabyası, Hüseyin Paşa Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Yusuf Paşa Tabya, Thomson Tabyası, Dik Tabya, Veli Paşa Tabyası, Şimendifer Tabyası, Çakmak Tabyası, Çifte Gögüs Tabyası, Muhlis Paşa Tabyası, Churcil Tabyası, Süvari Tabyası ve Çim Tabya gibi Kars tabyaları günümüzde hayvan barınağı olarak kullanılıyor.

Tabyaların önemli bir kısmı ise kimliği belirsiz kişiler tarafından define arayışı amacıyla kazılıyor. Vatandaşlar, tabyaların biran evvel ilgili kurumlar tarafından koruma altına alınmasını talep ediyor.

Kars’ta tarihi tabyaların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bu acı gerçeğin, hem dikkatli bir şekilde ele alınması hem de duyarlılık gösterilerek koruma altına alınması gerekmektedir.

Mersin’de Devam Eden 2. Uluslararası Edebiyat Festivali

Sıradaki haber:

Mersin’de Devam Eden 2. Uluslararası Edebiyat Festivali