h Dolar 34,2962 % 0.51
h Euro 37,2216 % 0.51
h Sterlin 44,7396 % 0.72
h Altın (Gr) 2.989,09 %1,19
h BIST100 8.970,27 %-0,36
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Merkez Bankası’ndan Dijital Türk Lirası Raporu: ATM’lere Entegre Olacak, Turistler de Kullanabilecek

Merkez Bankası’ndan Dijital Türk Lirası Raporu: ATM’lere Entegre Olacak, Turistler de Kullanabilecek

Merkez Bankası'nın açıkladığı rapora göre, Dijital Türk Lirası (TL) Projesi'nin birinci faz çalışmaları kapsamında çeşitli yenilikler planlanıyor. Rapora göre, dijital TL'nin kullanımı geniş bir perspektife yayılacak ve bu sayede çocuklar, Detaylar haberimizde!

Merkez Bankası’nın açıkladığı rapora göre, Dijital Türk Lirası (TL) Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında çeşitli yenilikler planlanıyor. Rapora göre, dijital TL’nin kullanımı geniş bir perspektife yayılacak ve bu sayede çocuklar, turistler ve afet durumlarında kesintisiz ödeme sistemine katılım sağlanacak.

Dijital TL ile ilgili temel yaklaşımlar şu şekilde sıralanıyor:

Dijital TL’ye erişim, bankalar ve lisanslı katılımcılar aracılığıyla sağlanacak.
Banka hesabı gerektirmeyen dijital TL hesapları kullanılabilecek.
Her kullanıcı için özel tek bir hesap bulunacak.
Kullanıcı bilgileri temin belgeleri üzerinden saklanacak.

Dijital TL sistemi, kullanıcıların kimlik bilgilerini Merkez Bankası’na aktarmadan kullanılabileceği bir yapıda tasarlanacak. Kullanıcılar, dijital parayı tercih etmeleri durumunda 18 yaş altındakiler ve herhangi bir banka hesabı bulunmayan vatandaşlar için de uygun olacak. Ayrıca, turistler ve yerleşik olmayanlar da dijital para kullanma opsiyonuna sahip olacaklar.

Dijital TL ile yapılan işlemler, sistemde saklanacak ve veri mahremiyeti için kriptografik çözümler kullanılacak. ATM’lere entegrasyon ile nakit para çekimi de sağlanacak. Raporda, dijital paranın afet durumlarında ve sosyal yardım amacıyla kullanılması da öngörülüyor.

Merkez Bankası’nın Dijital Türk Lirası Projesi’nin pilot uygulama testlerinin ardından değerlendirme raporu hazırlandı. Bu rapor doğrultusunda dijital TL’nin yaygın olarak kullanılması ve ekonomik birimlerin ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Ekonomi Bakanı Şimşek’ten 2024 Enflasyon Tahmini: “Düşüşün Başladığı Yıl Olacak

Sıradaki haber:

Ekonomi Bakanı Şimşek’ten 2024 Enflasyon Tahmini: “Düşüşün Başladığı Yıl Olacak