h Dolar 34,1049 % 0.2
h Euro 38,0663 % 0.2
h Sterlin 45,3489 % 0.01
h Altın (Gr) 2.838,16 %0,33
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Siyaset
  • Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 13. Yılı Kutlanıyor

Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 13. Yılı Kutlanıyor

Tunus'ta Yasemin Devrimi'nin 13. yıl dönümünde binlerce kişi Habib Burgiba Caddesi'nde gösteri düzenleyerek Cumhurbaşkanı Said'in istifasını talep etti. Cumhurbaşkanı Said, ülkenin tehlikede olduğunu belirterek başbakanı görevden almış ve parlamentonun yetkilerini dondurmuştu. Protestocular, ülkede yaşanan siyasi kriz nedeniyle devrim istediklerini vurguladı. Tunus'ta 17 Aralık 2010'da başlayan halk ayaklanmasının yıl dönümü olarak gösterilen bu tarih, Yasemin Devrimi'nin simgesi haline gelmiştir.

Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 13. yıl dönümü kutlamaları sırasında Habib Burgiba Caddesi’nde düzenlenen gösteride, binlerce kişi Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in istifasını talep etti. Sidi Buzid kentinde 17 Aralık 2010 tarihinde seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin kendini ateşe vermesiyle başlayan ve Yasemin Devrimi olarak adlandırılan halk ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleşen protesto gösterisine Tunus halkı yoğun ilgi gösterdi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz 2021 tarihinde aldığı olağanüstü kararlar nedeniyle istifa etmesini talep etti. Meydanda toplanan binlerce kişi Tunus bayraklarıyla donatılmıştı ve “İnsanlar yeniden devrim istiyor” ve “Tutuklu tüm siyasi liderler için özgürlük” gibi sloganlar attı.

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said’in aldığı bu kararların ardından siyasi bir kriz yaşanmıştı. Said, ülkenin tehlikede olduğunu gerekçe göstererek başbakanı görevden almış ve parlamentonun yetkilerini askıya almıştı. Bir konuşmasında Tunus’un kurumlarının çöktüğünü ve ülkede yağmalamaların yaşandığını belirten Said, ülkeyi kurtarmak için olağanüstü hal önlemlerinin alınması gerektiğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı, yetkilerini daha da genişleterek yürütme organını kendisine bağlamıştı. Ayrıca Yüksek Yargı Konseyi feshedilmiş ve anayasa değişikliği referandumu ile erken genel seçim kararları alınmıştı. 25 Temmuz 2022’de gerçekleştirilen referandumda, yeni anayasa yüzde 94.6 oranında “evet” oyuyla kabul edilmişti. Ancak 17 Aralık 2022’deki erken genel seçimlere katılım oranı yüzde 8.8’de kalmıştı. Said’e karşı tepkiler, Temmuz 2021’den bu yana aldığı kararlar nedeniyle giderek artış gösteriyor.

Tunus’ta Yasemin Devrimi olarak bilinen olaylar, Muhammed Buazizi’nin işsizlik ve hükümetin baskıcı politikaları nedeniyle kendini ateşe vermesiyle başlamıştı. Bu olayın ardından ülkede büyük bir protesto dalgası başlamış ve Zeynel Abidin Bin Ali, 23 yıllık iktidardan sonra 14 Ocak 2011’de ülkeden kaçmak zorunda kalmıştı.

Tunus’taki çoğu parti ve sivil toplum kuruluşu, 14 Ocak’ı devrimin yıl dönümü olarak kutlarken, Cumhurbaşkanı Said resmi tarihi 17 Aralık olarak değiştirmişti.

Çinli Bakan Wang Yi, Bağımsız Bir Filistin Devletinin Kurulmasında Israrcı Olunması Gerektiğini Vurguladı.

Sıradaki haber:

Çinli Bakan Wang Yi, Bağımsız Bir Filistin Devletinin Kurulmasında Israrcı Olunması Gerektiğini Vurguladı.