h Dolar 34,0340 % -0.12
h Euro 38,0560 % -0.12
h Sterlin 45,3217 % 0.58
h Altın (Gr) 2.830,39 %1,00
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • İzlanda’da Lavlar Yürüyüşe Geçti, Bir Ev Yanmaya Başladı

İzlanda’da Lavlar Yürüyüşe Geçti, Bir Ev Yanmaya Başladı

İzlanda'nın Grindavik kasabasında bulunan bir yanardağ patlaması sonucu lavların yayılmasıyla bir ev alev aldı. Patlama sonrası lav ve kül püsküren yanardağ, kasaba halkının tahliyesine neden oldu ve ana yol lav akışı nedeniyle kapatıldı. İç ve dış hat uçuşlarında herhangi bir aksama yaşanmadı. Yanardağın kasabaya yakın kısmında oluşan çatlaklardan akan lavlar, tahliye amaçlı oluşturulan bariyerleri aşarak bir evin yanmasına neden oldu. İzlanda'da 2021 yılından bu yana beşinci kez yanardağ patlaması yaşanıyor ve alarm seviyesi "acil durum" seviyesine yükseltilmiştir. İzlanda Cumhurbaşkanı, halka birlik olma çağrısı yaparken Başbakan da halkın barınma konularını görüşeceklerini belirtti. İzlanda'da toplamda 32 aktif yanardağ bulunmaktadır.

İzlanda’nın Grindavik kasabası yakınındaki Reykjanes Yarımadası’ndaki bir yanardağ patlamasının ardından lav akışı nedeniyle bir ev zarar gördü. Dün meydana gelen patlamadan sonra yanardağ lav ve kül püskürtmeye devam ediyor. Grindavik kasabası halkı, sismik hareketler nedeniyle tahliye edilmeye başlandı ve kasabadaki ana yol lav akışı nedeniyle kapatıldı. Ancak patlama, iç ve dış hat uçuşlarına herhangi bir etki yapmadı. Yanardağın yakınında iki çatlak oluştu ve lavlar evleri korumak için yapılan bariyerlerin bir kısmını aştı. Bu nedenle Grindavik’te bir evin yandığı görüldü.

İzlanda’da 2021 yılından bu yana beşinci kez yanardağ patlaması yaşanıyor. Bu nedenle alarm seviyesi “acil durum” seviyesine yükseltildi. İzlanda Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson halka birlikte olma çağrısında bulunarak, evlerinde olmayanlara merhamet gösterilmesini istedi. Johannesson, durumun sakinleşmesini umduğunu söyledi ve herhangi bir şeyin olabileceğini belirtti. Başbakan Katrin Jakobsdottir ise tahliye edilenlerin barınması konusunda hükümetin toplanacağını ve “Bu, Grindavik ve tüm İzlanda için kara bir gün. Ama yeniden güneş doğacak. Bu ve diğer zorlukların üstesinden geleceğiz.” dedi.

İzlanda, Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik levhaları arasında bulunan dünyadaki en büyük iki tektonik levhadan birine sahip olması nedeniyle 32 aktif yanardağa ev sahipliği yapmaktadır.

Erdemli İçme Suyu Hatları Yenileniyor: Şehirde Su Temini Yeniden Düzenleniyor!

Sıradaki haber:

Erdemli İçme Suyu Hatları Yenileniyor: Şehirde Su Temini Yeniden Düzenleniyor!