h Dolar 34,1207 % 0.28
h Euro 38,0460 % 0.28
h Sterlin 45,3248 % 0.01
h Altın (Gr) 2.867,63 %1,37
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Burdur, 15 yıl sonra yolcu trenine Güller Ekspres ile buluştu

Burdur, 15 yıl sonra yolcu trenine Güller Ekspres ile buluştu

Burdur Garı'na 15 yıl sonra gerçekleşen ilk seferle yeniden yolcu taşımacılığı başladı. 2008 yılında kaldırılan Pamukkale Ekspres'in yerini alan Güller Ekspres, hatıraları yaşatan bir ailenin de ilk yolculuğu oldu. Babalarının fotoğraf çektirdiği noktada poz veren yaşlı çift, duygusal anlar yaşadı. Burdur Garı, 2008'den beri yalnızca yük vagonları için kullanılıyordu. Ancak Güller Ekspres'in seferleriyle yolcu taşımacılığı tekrar başladı. Tren, Burdur'un diğer illere bağlantısını da sağlayacak. Törende konuşan yetkililer, tren seferlerinin Burdur'un turizm hareketliliğine katkı sağlayacağına inanıyorlar. Törenin ardından tren İzmir'e doğru yola çıktı.

Burdur Garı’nda 15 Yıl Sonra Yapılan İlk Seferle Güller Ekspres Hizmete Başladı!

1936 yılında ilk seferi gerçekleşen ve 2008 yılında kaldırılan Pamukkale Ekspres’in sessizliğe bürüdüğü Burdur Garı, 15 yıl aradan sonra Güller Ekspres’in ilk seferini düzenleyerek tekrar hayata döndü. Garın ilk yolcularından biri olan yaşlı çift, babalarının hatıralarını yaşatmak için fotoğraf çekildiği yerde duygu dolu anlar yaşadı.

Burdur Garı, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1930 yılında yapımına başlanan ve 6 yıl sonra tamamlanan Gümüşgün-Burdur ray hattının döşenmesiyle önemli bir ulaşım noktası haline gelmişti. Ancak Burdur-İzmir seferlerinin yapıldığı Güller Ekspresi’nin 2008 yılında, Burdur-İstanbul seferlerinin yapıldığı Pamukkale Ekspresi’nin ise 2008 yılında kaldırılmasıyla yolcu taşımacılığı yapılmayan bir duruma gelmişti. Yük vagonlarının kullanıldığı gar, son zamanlarda ise otobüslerle Isparta Gümüşgün’e taşınan ve oradan trene binmek isteyen vatandaşlara hizmet veriyordu.

Ancak 20 Aralık 2023 tarihinde hizmete giren Güller Ekspres, 15 yıl aradan sonra Burdur Tren Garı’na yolcu taşımacılığı yapmak için ilk adımı attı. İlk seferine bugün çıkan tren, Burdur Valisi Türker Öksüz, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Ufuk Yalçın, Burdur Milletvekilleri Adem Korkmaz ve Mustafa Oğuz, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar tarafından törenle karşılandı.

Törende konuşan yaşlı çiftin kızı Ayhan Çiftçibaşı Vural, 88 yıl önce babalarının hatıra fotoğrafını çektirdiği Burdur Garı’na tekrar gelmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti. Babaannesi ile birlikte fotoğrafta yer alan Orhan Kutluer ise, 88 yıl önce dayısının trenle İstanbul’a giderek tıp eğitimi aldığını ve bugünün heyecanını yaşamak için Burdur’a geldiklerini söyledi.

Burdur Garı’ndaki törende konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Ufuk Yalçın ise, Güller Ekspres’in Burdur-İzmir seferlerine başladığına dikkat çekerek, demiryolunun şehirlerin bölgesel gelişimine katkı sunduğunu söyledi. Yalçın, Burdur’un tarihi, doğası ve lezzetleriyle ön plana çıkan bir şehir olduğunu ve Güller Ekspres’in turizme canlılık katacağını belirtti.

Burdur Valisi Türker Öksüz ise, trenin 15 yıl aradan sonra Burdur’a ulaşmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, trenin diğer illere olan bağlantısını da vurguladı. Öksüz, Burdur’un turizm potansiyeline de dikkat çekerek, tren seferlerinin şehre büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.

Törenin ardından trene binen yolcular, protokol üyeleri tarafından uğurlanarak İzmir’e doğru yola çıktı. Burdur Garı, Güller Ekspres’in tekrar hizmete girmesiyle eski canlı günlerine geri dönmeye başladı.

Tip proje uygulamasına rekor sayıda başvuru geldi

Sıradaki haber:

Tip proje uygulamasına rekor sayıda başvuru geldi