h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, turistlerin ilgisini çekmeye başladı ve ziyaretlere açıldı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, turistlerin ilgisini çekmeye başladı ve ziyaretlere açıldı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin galeri katı ziyarete açıldı. Ayasofya'da ibadet edenlerle kültürel amaçlı ziyaretçilerin girişleri ayrıldı. Tarihî camiye turist olarak gelen yabancılar giriş ücreti olarak 25 euro ödüyor. Ziyaretçiler II. Beyazıt minaresi yanından geçici tünel ile galeri kata alınıyor. Ayasofya'da güvenlik önlemleri alındı ve temizlik ve koruma çalışmaları yapıldı. Camiye turist olarak gelenler 23 dilde bilgilendirme alabilecek.

Ayasofya-i Kebir Camii’nin Galeri Katı Ziyarete Açıldı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin galeri katı artık ziyarete açıldı. Tarihi camiye ibadet etmek isteyenler ile kültürel amaçlı ziyaretçiler arasındaki girişler ayrıldı. Tarihî yapıyı turistik amaçla ziyaret eden yabancılar ise 25 euro karşılığında içeri girebilecek.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde ibadet etmek isteyenler ile tarihi camiyi kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların ayrı girişlere yönlendirileceği yeni uygulama bugünden itibaren başladı. Caminin galeri katına çıkmak isteyen ziyaretçiler için biletler III. Ahmet Çeşmesi’nin karşısındaki gişede satılacak.

Ziyaretçiler, restorasyon çalışmalarının yapıldığı II. Beyazıt Minaresi yanından geçici olarak tünel içerisinden galeri kata alınacak. Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde, gezi güzergâhı boyunca uygun güvenlik tedbirlerinin alınmasının yanı sıra yangın algılama ve acil anons sistemleri de kurulmuştur. Galeri katındaki mermer kaplamalar ve ahşap korkuluklar ise Bilim Kurulu onayı ve danışmanlığıyla restoratör ve konservatörler tarafından temizlik ve koruma çalışmalarından geçirilmiştir. Bugünden itibaren uygulanacak olan bu sistemle, tarihi camide uzun kuyrukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Cami içinde ibadet ortamının korunmasıyla birlikte 23 farklı dilde bilgi alınabilecek

Ayasofya-i Kebir Camii’nde bulunan II. Beyazıd minaresinin altında yer alan tünel ve giriş rampası ile girişler kontrol altında sağlanacak. Ziyaretçiler kuzeydoğu yöndeki rampa sayesinde galeri katına çıkarılacak ve burada cami harim katı ile Osmanlı Dönemi eklerini görme imkanı bulacak. Ayrıca, bu bölümdeki Bizans Dönemi mozaikleri de incelenebilecek. Ayasofya-i Kebir Camii’nde bugün itibarıyla uygulanmaya başlanan yeni sistem sayesinde turistler camiyi ziyaret ederken ibadet ortamını da bozmamış olacak. Ayasofya’da kullanılan QR kod uygulaması sayesinde, ziyaretçiler cep telefonlarındaki kulaklıklar veya sağlanan tek kullanımlık kulaklıklarla sessiz bir ortamda 23 farklı dilde bilgi alabilecekler.

“İnsanlık tarihine de önemli bir katkı sağlıyor”

Camiye çeşitli kültürel turlar düzenlenmektedir. Tur rehberleri, kafileleri ile birlikte tarihi camiyi ziyaret etmektedir. Kültürel amaçla camiyi ziyaret eden kafileye eşlik eden turist rehberi, “Ayasofya-i Kebir Camii’nin üst galeri bölümünü ücret ödeyerek ziyaret ediyoruz. Bu camiye ilk defa geliyoruz. Giriş ücreti yabancı ziyaretçiler için geçerlidir, Türk vatandaşları caminin ibadet katını ücretsiz olarak ziyaret edebilirler. Ayasofya, dünya mirası listesinde önemli bir yer tutmakta ve hem Türk tarihi hem de Hristiyanlık tarihi için büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, insanlık tarihi açısından da büyük bir değere sahiptir. Dünyada birçok caminin, müzenin veya kilisenin ücretli olduğunu biliyoruz. Bu tür yapılar için ücret alınması normaldir” dedi.

Camiyi turistik amaçla ziyaret eden yabancı turistler 25 euro ödeyerek içeri girebilecekler.

Başakşehir’de Şehitler Anısına Yürüyüş Düzenlendi

Sıradaki haber:

Başakşehir’de Şehitler Anısına Yürüyüş Düzenlendi