h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a

Bir hastalık var ki engellenebilir

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Engin Yurtçu, rahim ağzı kanserinin hala önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Yurtçu, rahim ağzı kanseri için en önemli korunmanın HPV aşısı olduğunu söyledi. Erken teşhisin önemine değinen Yurtçu, tarama programları sayesinde hastalığa bağlı ölüm oranlarının azaldığını ifade etti. Ayrıca Yurtçu, Türkiye'de rahim ağzı kanseri taramalarının ücretsiz olduğunu da belirtti.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Engin Yurtçu, serviks kanserinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde hala büyük bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulunan Yurtçu, “Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümlerin engellenmesi, o ülkenin sağlık hizmetlerinin gelişmişliği ve kadına verilen öneme bağlıdır” dedi. Yurtçu, primer korumanın çocukluk çağında HPV aşısıyla başladığını vurguladı.

Yurtçu, rahim ağzı kanserinin erken teşhisinin önemli olduğunu belirterek, tarama yöntemlerinin hastalığa bağlı ölüm oranlarını büyük ölçüde azaltabildiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde etkin tarama programları sayesinde serviks kanseri sıklığının azaldığını da ekledi.

HPV enfeksiyonlarının serviks kanserinin neredeyse tamamından sorumlu olduğunu belirten Dr. Yurtçu, bu enfeksiyonların tarama programlarıyla erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Tarama testlerine 21 yaşında başlanması önerisi olduğunu belirten Yurtçu, 21-29 yaş arasındaki kadınlar için 3 yılda bir sitoloji testinin önerildiğini, 30 yaşından sonra ise HPV ve smear testlerinin beraber kullanıldığı tarama stratejilerinin önerildiğini ifade etti.

Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramalarının ücretsiz olduğunu belirten Yurtçu, kadınların bu tarama programlarına katılımının artmasıyla kansere ilerlemeden öncül lezyonların tanı ve tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Dr. Yurtçu, serviks kanserinin vakalarının çoğunlukla hiç taranmamış veya yetersiz taranmış kadınlarda meydana geldiğine dikkat çekerek, tarama stratejilerinin servikal kanser öncülü lezyonlarını tespit etmeyi amaçladığını belirtti.

Rahim ağzı kanserinin en önemli risk faktörünün HPV ile olan uzun süreli enfeksiyonlar olduğunu söyleyen Dr. Yurtçu, ayrıca sigara kullanımı, genital enfeksiyonlar ve immun yetmezlik gibi durumların da riski arttırdığını ifade etti.

HPV aşılarının önemine dikkat çeken Yurtçu, bu aşıların HPV enfeksiyonunu ve kanser öncülü lezyonlarını önlemekte etkili olduğunu söyledi. Yurtçu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından HPV aşılarının güvenli olarak kabul edildiğini ve bu aşılarla rahim ağzı kanserinin dünyadan silinmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Son günlerde yayılan asılsız haberlere de değinen Yurtçu, halkın bu haberlere itibar etmemesini ve bilimsel verilere uygun olarak tarama programlarına ve HPV aşılamasına katılmasını önerdi.

Rahim ağzı kanserinin ve öncül lezyonlarının teşhisinin anormal tarama testi sonuçlarına dayanarak yapıldığını söyleyen Yurtçu, bu teşhisin rahim ağzı görüntülemesi veya biyopsi ile konulabildiğini dile getirdi.

Bayburt’ta kadınlara rahim ağzı kanseri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı

Sıradaki haber:

Bayburt’ta kadınlara rahim ağzı kanseri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı