h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Uzmanın İkazı: “Sarışın, el sıkışmayın”

Uzmanın İkazı: “Sarışın, el sıkışmayın”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, pandemi döneminde unutulan sarılma, tokalaşma, öpüşme geleneğinin yeniden başladığını ve hastalıkların hızla yayıldığını belirtti. Kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesi, kalabalık ortamlar ve önlemlerin bırakılması hastalıkların artmasına neden oluyor. Öksüren, hapşıran bir kişiyle temas etmemeli, el hijyenine dikkat edilmeli, sık sık eller yıkanmalı ve maske takılmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları kış mevsimiyle birlikte artış göstermektedir. Kronik hastalığı olanlar ve risk grupları kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınmalı ve maske takmalıdır.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Galip Ekuklu, pandemi dönemi boyunca unutulan sarılma, tokalaşma ve öpüşme gibi geleneklerin tekrar başladığını ifade ederek, bu dönemlerde hastalıkların çok hızlı bir şekilde yayıldığını belirtti. Prof. Dr. Ekuklu, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesi, kalabalık ortamlarda bulunma süresinin artması ve pandemi önlemlerinin terk edilmesinin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Havaların soğuması ve kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, vücut ağrıları gibi şikayetlerin yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonu, influenza, grip ve nezle gibi hastalıklarda da artış görülmeye başlandı.

Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, bu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, semptomları olan bir kişinin sarılmaması, tokalaşmaması, el hijyenine dikkat etmesi, sık sık ellerini yıkaması ve maske takması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ekuklu, benzer hastalıkların genellikle bu mevsimde artış gösterdiğini hatırlatarak, pandemi sürecinde toplumda duyarlılık oluştuğunu ve vatandaşların maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyduğu bir süre boyunca üst solunum yolu enfeksiyonlarında azalma olduğunu vurguladı. Solunum yolu enfeksiyonunun kapalı ve kalabalık ortamlarda daha kolay yayılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ekuklu, pandemi döneminde alınan tedbirlerin zamanla unutulduğunu ve önlemlerin terk edildiğinde üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve viral enfeksiyonların arttığını belirtti.

Prof. Dr. Ekuklu, “Kovidi unuttuk ve normal kabul ediyor olduk. Kişisel önlemleri bıraktığımızda havalar soğuyup kapalı ortamlarda geçirilen süre arttığında bu tür enfeksiyonlar yayılmaya başladı. Bugün yine bunları konuşuyoruz. Kapalı alanlarda ve toplu taşımalarda maske takmak ve el hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle çocuklar uzun süre kapalı ortamlarda bir arada bulunuyorlar. Bu durumu ebeveynlerine taşıyabiliyorlar. Onlara el yıkama alışkanlığını hatırlatmak gerekiyor. Bu mevsimde özellikle kapalı ortamlara girerken kişisel koruyucu maskemizi tekrar takmaya başlayacağız” şeklinde konuştu.

Risk grubuna giren bebekler, çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin kapalı ortamlarda bulunmaması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Ekuklu, eğer bu kişiler kapalı ortamlara girmek zorunda kalırlarsa maske takmalarını tavsiye ettiklerini belirtti.

“Influenza grubu bir ailenin pek çok çocuğu gibidir” diyen Prof. Dr. Ekuklu, eğer kronik bir rahatsızlığı yoksa solunum yolu enfeksiyonlarının günlük hayatta hafif atlatılan hastalıklar olduğunu söyledi. Ancak risk grubunda yer alan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ekuklu, hastaneye başvurularda artış olabileceğini ve bazı kişilerin hastaneye yatırılmak zorunda kalabileceğini belirtti. Prof. Dr. Ekuklu, normal bir telaşa gerek olmadığını, ancak rehavete kapılmamak ve tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini vurguladı.

Solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların maske takmalarının toplumun geri kalanını ve ailenin diğer bireylerini koruma açısından son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ekuklu, vatandaşların maske takma konusundaki önemine değinen Erdin Kokeralp ise maskenin hastalığı başkasına bulaştırma riskini önlediğini ve kalabalık ortamlarda mutlaka maske takılması gerektiğini ifade etti.

Bir hastalık var ki engellenebilir

Sıradaki haber:

Bir hastalık var ki engellenebilir