h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Haber izlemeyenler ve çok meyve tüketenlerin koronaya yakalanmadığı ortaya çıktı

Haber izlemeyenler ve çok meyve tüketenlerin koronaya yakalanmadığı ortaya çıktı

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenlerinin yaptığı bir araştırmada, Covid-19 geçirmeyen insanların özelliklerinin incelendiği ve ilginç sonuçlara ulaşıldığı belirtildi. Araştırmaya göre, ev hanımları, ortaokul ve daha düşük eğitim seviyesine sahip olanlar, kırsalda yaşayanlar, kombine aşı olanlar, kronik hastalığı olanlar, daha az öğün tüketenler, daha çok porsiyon meyve tüketenler, n95 maskesi kullananlar, evcil hayvan besleyenler ve Covid-19 ile ilgili haberleri takip etmeyenlerin, Covid-19'a yakalanma olasılığının daha düşük olduğu tespit edildi. Araştırmada ayrıca, evcil hayvan besleyen kişilerin Covid-19'a daha az yakalandığı veya hiç yakalanmadığı görüldü.

Samsun’da yapılan bir araştırmada, neden bazı insanların Covid’e yakalanmadığı incelendi. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri, bu konuda yürüttükleri araştırmayı uluslararası bir dergide yayınladılar. Araştırmaya göre, kırsalda yaşayan, düşük eğitim seviyesine sahip, meyve tüketimi yüksek ve Covid ile ilgili haberleri takip etmeyen kişilerin virüse yakalanma ihtimali daha düşük görüldü.

Araştırmayı yürüten Dr. Onur Öztürk ve Dr. Muhammet Ali Oruç, Samsun’un Bafra ilçesinde yaklaşık 2.958 kişiyle çalışma gerçekleştirdi. Covid-19 geçirmemiş olanlar bir grup oluştururken, Covid geçirip geçirmediği bilinmeyen kişiler ise kontrol grubunu oluşturdu. Araştırmada, ev hanımları, düşük eğitim seviyesine sahip olanlar, kırsalda yaşayanlar, kombine aşı olanlar, kronik hastalığı olanlar, düşük öğün sayısıyla beslenenler, daha fazla meyve tüketenler, n95 maskesi kullananlar, evcil hayvan besleyenler ve Covid-19 ile ilgili haberleri takip etmeyenlerin Covid-19 geçirme ihtimallerinin daha düşük olduğu tespit edildi. Araştırmada, sosyodemografik faktörlerin Covid-19 geçirmeme üzerinde etkili olduğu görüldü.

Araştırmanın lideri olan Dr. Onur Öztürk, normalde yapılan çalışmaların, neden insanların Covid’e yakalandığını incelediğini belirterek, bu çalışmanın tersine, neden Covid geçirilmediğini incelediklerini söyledi. Yaptıkları çalışmanın farklı bir yaklaşım olduğunu ve ilginç sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Öztürk, ev hanımları, düşük eğitim seviyesine sahip olanlar, kırsalda yaşayanlar, kombine aşı olanlar, kronik hastalığı olanlar, düşük öğün sayısıyla beslenenler, daha fazla meyve tüketenler, n95 maskesi kullananlar, evcil hayvan besleyenler ve Covid-19 ile ilgili haberleri takip etmeyenlerin Covid-19 geçirme ihtimallerinin daha düşük olduğunu vurguladı.

Dr. Muhammet Ali Oruç ise pandemi döneminde Covid-19 bulaşma nedenleriyle ilgili birçok çalışma yaptıklarını ve bu kez neden Covid geçirilmediğini incelemeyi tercih ettiklerini belirtti. Araştırmada, evinde televizyon haberlerini çok fazla izlemeyen, hobisi olan, evcil hayvan besleyen, kronik hastalığı olan ancak sağlığına dikkat eden, aşırı öğün tüketmeyen ve öğünler arasında meyve tüketen kişilerin Covid-19’a yakalanmadığını gördüklerini ifade etti. Ayrıca, evcil hayvan besleyen kişilerin daha olumlu bir ruh haline sahip olduklarını, moral ve motivasyonlarının daha yüksek olduğunu ve Covid’e daha az veya hiç yakalanmadıklarını gözlemlediklerini dile getirdi.

Bu araştırma sonuçları, insanların Covid-19 geçirme ihtimallerini etkileyen faktörleri anlamada önemli bir katkı sağlamaktadır.

Uzmanın İkazı: “Sarışın, el sıkışmayın”

Sıradaki haber:

Uzmanın İkazı: “Sarışın, el sıkışmayın”