h Dolar 34,1150 % 0.28
h Euro 38,1365 % 0.28
h Sterlin 45,4214 % 0.25
h Altın (Gr) 2.862,68 %1,19
h BIST100 9.962,67 %-0,13
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Yarıyıl tatilinde bademcik enfeksiyonlarına elveda deyin

Yarıyıl tatilinde bademcik enfeksiyonlarına elveda deyin

Bademcik ve geniz eti sorunları, çocukların okul başarısını etkileyebiliyor. Çocuklar, yarıyıl tatilinde geniz eti ve bademcik ameliyatı olabilirler. Bademcik enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu viral, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da olabilir. Bademciklerin yılda 3 kez iltihaplanması normaldir, ancak daha sık olması durumunda ameliyat gerekebilir. Geniz eti de çocuklarda işitme kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Geniz eti ve bademcik ameliyatları, çocukların sağlıklı bir şekilde okula dönmesini sağlar.

Bademcik ve Geniz Eti Sorunları Yarıyıl Tatilinde Çözüme Kavuşuyor

Çocukların en sık yaşadığı sorunlardan biri olan bademcik ve geniz eti rahatsızlıkları, 2-8 yaş arasında daha sık görülmektedir. Bademcik enfeksiyonlarının yüzde 75’i viral, yüzde 25’i ise bakteriyel kaynaklı olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Berkay, çocukların okuldan geri kalmaması için yarıyıl tatilinin uygun bir dönem olduğunu dile getirdi.

Bademcik ve geniz eti hakkında bilgi veren Dr. Betül Berkay, bademciklerin vücuda giren bakteri ve virüsleri yakalama ve savunma hücreleri üretme görevini üstlendiğini söyledi. Geniz etinin ise burun boşluğunun arkasında bulunarak bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Dr. Betül Berkay, bademcik sorunlarının çocuklarda sık görüldüğünü ve yılda en fazla 3 kez iltihaplanmanın normal sayılabileceğini ifade etti. Ancak bademciklerin yılda 3’ten fazla iltihaplanması durumunda bademcik ameliyatının gerekebileceğini söyledi.

Geniz eti sorunlarına da değinen Dr. Berkay, geniz etinin çocuklarda işitme kaybına neden olabileceğini belirtti. Alerjiye yatkın ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda geniz etinin anormal şekilde büyüyebileceğini ifade eden Dr. Berkay, bu durumun iştahsızlık, uyku apnesi, horlama, yüz iskeleti gelişiminde bozulma, konuşma bozuklukları gibi sorunlara yol açabileceğini dile getirdi.

Dr. Berkay, bademcik ve geniz etinin zararlı hale gelmesi durumunda çocukların daha fazla antibiyotik kullanmak ve hastaneye başvurmak zorunda kaldığını söyledi. Bu nedenle erken dönemde önlem almanın önemli olduğunu vurguladı.

Ameliyatın gerekliliklerini sıralayan Dr. Berkay, boğaz enfeksiyonlarının sık tekrarlaması, yüksek ateş, lenf bezlerinde şişme ve bademciklerde beyaz noktalar gibi durumların bademcik ameliyatını gerektirdiğini ifade etti.

Bademcik ve geniz etinin solunumla ilişkili uyku bozukluklarına neden olduğunu belirten Dr. Berkay, bu durumda çocuklarda hiperaktivite, sinirlilik, unutkanlık, iştahsızlık gibi sorunların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Ameliyat sonrası çocukların antibiyotik kullanma ve hastaneye başvurma sıklığının azaldığını belirten Dr. Berkay, çocukların daha rahat nefes alabildiği için sosyalleşmelerinin arttığını ve başarılarının yükseldiğini ifade etti.

Ameliyat sonrası hızlı bir iyileşme süreci olan çocukların 4 gün içinde okula dönebileceğini dile getiren Dr. Berkay, ameliyatta sıcak ya da soğuk yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi.

Bademcik ve geniz eti sorunlarının çocukların sağlığı ve gelişimi üzerinde ciddi etkileri olabileceğini belirten Dr. Betül Berkay, yarıyıl tatilinin bu sorunların çözülmesi için iyi bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

Spastik engelli hastalara botoks uygulaması, yürümeyi daha dengeli ve etkili hale getiriyor

Sıradaki haber:

Spastik engelli hastalara botoks uygulaması, yürümeyi daha dengeli ve etkili hale getiriyor