h Dolar 34,1036 % 0.2
h Euro 38,0601 % 0.2
h Sterlin 45,3333 % -0.04
h Altın (Gr) 2.835,12 %0,22
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Bitkisel ürünlerin böbreklere zarar verme riski üzerine uyarı geldi

Bitkisel ürünlerin böbreklere zarar verme riski üzerine uyarı geldi

Gaziantep Hastanesi uzmanı Dr. Mehmet Büyükbakkal, bozulmuş böbrek fonksiyonlarına neden olan toksik kimyasallar ve ilaçlara dikkat çekiyor. Bu zararlı etkilere nefrotoksisite denir ve birçok ilaçta ortaya çıkabilir. Özellikle böbrek hastalıkları olan kişilerde bu etkiler daha belirgin hale gelir. Ayrıca ağrı kesiciler, antibiyotikler, kalp ve tansiyon ilaçları, ağır metaller ve bazı bitkisel ürünler de böbrekler üzerinde toksik etkiler yaratabilir. Araştırmalar bitkisel ürünlerin böbrek hasarına neden olabileceğini göstermektedir, bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. Herhangi bir ilacı veya bitkisel ürünü kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak önemlidir.

Gaziantep’teki Medical Point Hastanesi’nin Nefroloji Uzmanı Doktor Mehmet Büyükbakkal, böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların neden olduğu zehirleyici etkiler hakkında bilgi verdi. Büyükbakkal, böbreklerin yapısı ve işlevleri nedeniyle toksisite riskine en fazla maruz kalan organ olduğunu belirtti. Nefroloji uzmanı, “Nefrotoksisite, böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların yol açtığı zehirleyici etkilerdir. Bu etkiye neden olan maddelere nefrotoksik denir. Çoğu ilacın nefrotoksik etkisi, böbrek tedavisi gören veya görmüş olan hastalarda daha sık görülür. Bazı ilaçlar böbrek fonksiyonlarını birçok şekilde etkiler” dedi.

Dr. Büyükbakkal, böbrek fonksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarını örneklerle açıkladı. Ağrı kesiciler, antibiyotikler, kalp ve tansiyon ilaçları, ağır metaller (civa, kurşun, kadmiyum gibi) ve yüksek dozda ve uzun süreli kullanılan kemoterapotik ilaçlar böbrek hasarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca bazı bitkisel ürünlerin de toksik etkileri olabileceğine dikkat çekti.

Hipersensitivite reaksiyonlarının da böbrek hasarına neden olabileceğini belirten Uzman Doktor, bu reaksiyonların kimyasal dozuna bağlı olmadığını ve vücudun aşırı duyarlılığının sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Örnek olarak penisilin, sülfonamid ve rifampisin gibi ilaçları gösterdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doktor Mehmet Büyükbakkal, bitkisel ürünlerin böbrek üzerindeki etkilerine de değindi. Son yıllarda daha fazla insanın tamamlayıcı ve bütünleştirici tıbba yönelmesiyle birlikte, bitkisel ürünlerin doğal ve güvenli olduğu düşünülerek hastalar tarafından sıkça kullanıldığını ifade etti. Ancak, birçok vaka raporunda bitkisel ürünlerin böbrek hasarına neden olduğu bildirildi. En bilinen bitkisel ürün kaynaklı böbrek hasarı olan aristoloşik asit nefropatisine değinen Büyükbakkal, birinci basamak hekimlerinin bu tedavilerin potansiyel risklerine dikkat etmelerini ve hastalarını bitkisel ilaç kullanımı konusunda sorgulamalarını önerdi.

Büyükbakkal, aristoloşik asitlerin özellikle aristolochia türü bitkilerde bulunduğunu ve bu bitkilerin kullanımının ileri derecede böbrek yetmezliği ve üroepitelyal karsinoma yol açabilecek interstisyel nefrite neden olabileceğini belirtti. Aristoloşik asit içeren bitkisel ürünlere izin verilmemesine rağmen, bu ürünlerin hala internet üzerinden satıldığını ve sağlık risklerine ilişkin farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. Büyükbakkal, doktor önerisi dışında bitkisel ürünlerin kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Yozgat’ta bağımlılıkla savaşa odaklı sergi ziyaretçilerini bekliyor!

Sıradaki haber:

Yozgat’ta bağımlılıkla savaşa odaklı sergi ziyaretçilerini bekliyor!