Video Galeri
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Nezih Onur Ermerak, yemek borusu kanserinin dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ve hastaların genellikle erken evrede fark etmediklerini söyledi. Ermerak, “Yemek borusu kanseri geç bulgu ve şikayet verdiği için yüzde 25’ini diğer organlara sıçramadan yakalayabiliyoruz” dedi.
Ermerak, artan yemek borusu kanseri vakalarıyla ilgili uyarılarda bulunarak, “Bu hastalık dünya genelinde en sık görülen dokuzuncu kanser tipidir. Geç bulgu ve şikayet verdiği için hastalar genellikle erken evrede fark etmezler. Hastaların sadece yüzde 25’ini diğer organlara sıçramadan yakalayabiliyoruz. Hastalar, yutma güçlüğü, yemek yerken takılma hissi, istemsiz kilo kaybı, öksürük, göğüs, iman tahtası ve sırtta özellikle yemek sonrası gelen ağrı gibi semptomlarla ilgili merkezlere başvurmalıdır. Erken evrede teşhis edilen hastaların tedavi şansı artmaktadır” dedi.
Ermerak, “Bu hastalık erkeklerde daha sık görülmektedir. Risk faktörleri arasında sigara, alkol tüketimi, çok sıcak içecek tüketimi, çeşitli meslek gruplarında maruz kalma bulunmaktadır” diye ekledi. Ermerak ayrıca, hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri, sigara ve alkol kullanmamaları, besinleri iyi çiğnemeleri, porsiyon ve besin düzeylerini kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Ancak bu önlemlerin kesin bir koruma sağladığına dikkat çekerek, “Yemek borusu kanserine karşı tedbirli olmak önemlidir. Doğru beslenmeye dikkat ederek ve yemek borusuna özen göstererek sağlığımızı koruyabiliriz” dedi.
Ordu’da 112 Acil Çağrıları: Yüzde 65’i Asılsız ve Gereksiz