h Dolar 35,4918 % 0.02
h Euro 36,6090 % 0.02
h Sterlin 43,4005 % 0.15
h Altın (Gr) 3.063,78 %0,36
h BIST100 9.703,49 %-0,13
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Mandalinayı 25 TL’ye satan lüks marketler, bedava dağıtsalar bile kimse toplamıyor.

Mandalinayı 25 TL’ye satan lüks marketler, bedava dağıtsalar bile kimse toplamıyor.

Hatay'da mandalina fiyatları düşüşe geçti. Üreticiler, bedava da dağıtsa da mandalinaların toplanacak alıcı bulamadığı için ağaç diplerine çürümelerine bırakmak zorunda kalıyor. Bu durum narenciye üreticilerini olumsuz etkiliyor. Hatay'ın Erzin ilçesindeki narenciye üreticileri, mandalinalarını bedava dağıtsa da kimse toplamıyor. Üreticiler, bu durumun ağaçların gelecek yıl ürün vermemesine yol açacağını belirtiyor. Henüz yüzde 50'si toplanmamış olan narenciyelerle ilgili çözüm bekleniyor.

Hatay’da Mandalinada Fiyat Sorunu: Üreticiler Ürünleri Çürümeye Bırakmak Zorunda Kalıyor

Hatay’da, tarla fiyatı 2 TL’ye kadar düşen mandalinalar, lüks marketlerde 25 TL’ye kadar çıkıyor. Bu durum, üreticilerin ürünlerini bedava dağıtsa bile alıcı bulamaması nedeniyle mandalinayı çürümeye bırakmasına yol açıyor.

Hatay’ın verimli topraklarında yetişen narenciyede bu yıl bereket yaşanıyor. Ancak, komisyoncuların araya girmesiyle birlikte mandalina fiyatları bahçede düşerken, marketlerde ise çok yüksek seviyelere çıkıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki lüks marketlerdeki fiyatlar, üreticileri olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin narenciye üretiminde önemli bir konuma sahip olan Hatay’ın Erzin ilçesinde, üreticiler mandalinayı bedava dağıtsa bile toplayacak vatandaş bulamıyor.

Narenciye üreticisi Sinan Bayraktaroğlu, mandalinanın ağaçlarda kaldığı takdirde önümüzdeki yıl ürün vermeyeceğine dikkat çekiyor. Erzin’deki narenciye üreticileri olarak zor durumda olduklarını belirten Bayraktaroğlu, “Narenciye üreticisi olarak Erzin’de çok zor durumdayız. İç ve dış piyasada alıcı bulamayan mandalinayı, maalesef ağaç başında çürümeye terk etmek zorunda kaldık. 1 yıllık beklentimiz boşa gitti. Gübre, sulama suyu gibi masrafların yanı sıra budama, toprağın sürülmesi gibi işçilik maliyetleri de zarara neden oluyor. Eğer meyve ağaçta kalırsa, gelecek yıl için verim beklemek mümkün olmaz. Eğer dökülüp toprağa düşerse ise ağacın hastalanmasına yol açar. Ücretsiz alın götürün, diyoruz ama kimse gelmiyor. Yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Şu ana kadar Erzin’deki narenciyenin yüzde 50’si toplanmadı ve gelecek yıl ne yapacağımızı bilmiyoruz. Narenciye üretimine güvenerek borçlandık, fakat gelecek yılın akıbeti belli değil” diye konuştu.

Üniversite öğrencileri ve mezunları Samsun’da geleceklerini şekillendiriyor

Sıradaki haber:

Üniversite öğrencileri ve mezunları Samsun’da geleceklerini şekillendiriyor