Video Galeri
Diyarbakır’daki bir kokoreç üretim tesisi, Almanya, Avusturya, Makedonya, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihracat yaparak faaliyet göstermektedir. Firma, sadece kokoreç değil, aynı zamanda sosis, salam kılıfı ve ameliyat ipliği gibi ürünleri de ihraç etmektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle küçükbaş hayvancılık faaliyetlerine dayalı olarak, Diyarbakır önemli bir et ve süt ürünleri üretim merkezi konumundadır. Diyarbakır’da bulunan Sur ilçesine bağlı Çarıklı beldesindeki kokoreç fabrikası, günlük yaklaşık 15 ton üretim gerçekleştirmektedir. Üretilen kokoreçler önce pişirilip ardından derin dondurucuya konulmaktadır. Daha sonra Avrupa ve Türkiye’nin çeşitli illerine gönderilmektedir.
Kokoreç üreticisi Lokman Kalçık, bölgede 700 kişinin istihdam edildiğini ifade etmiştir. Kalçık, sektörde yaklaşık 20 yıldır çalıştığını belirtmiş ve sosis, salam kılıfı ve ameliyat ipi gibi ürünlerin ihracatını da yaptıklarını dile getirmiştir. Kalçık, “Şu an Türkiye geneline kokoreç yapıp dağıtıyoruz. Avrupa ülkelerine ise sosis, salam kılıfı ve ameliyat ipliği de gönderiyoruz. Diyarbakır’da üretilen kokoreç, Türkiye’nin günlük tüketiminin yüzde 30’unu karşılayacak şekilde üretilmektedir. Ürettiğimiz kokoreci İstanbul, Antalya, Ankara, Karadeniz illeri gibi Türkiye’nin hemen hemen tüm illerine gönderiyoruz. Diyarbakır’da ciddi bir kokoreç üretimi yapılmaktadır ve bölgede bu sektörde yaklaşık 700 kişi istihdam edilmektedir” diye konuşmuştur.
Kalçık, “Kokorecimiz sadece Türkiye’ye değil, Almanya, Avusturya, Makedonya, İspanya gibi Avrupa ülkelerine de ihraç edilmektedir. Diyarbakır’ın günlük kokoreç hacmi toplamda 10-15 ton arasında değişmektedir. Bu miktar, Türkiye’de üretilen kokorecin yüzde 30’una denk gelmektedir” şeklinde açıklama yapmıştır.
Ancak, bölgede kokoreç için yeterli üretim yapılamamaktadır. Kalçık, “Diyarbakır’da küçükbaş hayvan yetiştirme konusunda maalesef yetersizlik yaşanmaktadır. Bu nedenle Gaziantep, Batman, Van, Bingöl ve Malatya gibi çevre illerden Diyarbakır’a bağırsak getirilmesi gerekmektedir. Eskiden durum tam tersiydi. Diyarbakır’dan Gaziantep ve Adana’ya bağırsak gönderimi yapılıyordu. Ancak şu anda bu bölgelerden Diyarbakır’a bağırsak getirilmektedir. Güneydoğu’da kesilen tüm hayvanların bağırsakları toplu bir şekilde Diyarbakır’da işlenmektedir” şeklinde konuşmuştur.
Diyarbakır’dan çıkan kokoreçler Avrupa ülkelerinde rağbet görüyor ve ihracatı artıyor