h Dolar 34,2568 % -0.02
h Euro 37,0450 % -0.02
h Sterlin 44,5268 % 0.08
h Altın (Gr) 3.028,85 %0,05
h BIST100 8.838,60 %2,13
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Leyleklere Sibirya soğuklarında bile göç etmeyen Ardahan sürprizi

Leyleklere Sibirya soğuklarında bile göç etmeyen Ardahan sürprizi

Leylekler, Ardahan'da bu yıl göç etmeyerek kışı geçiriyor. İklim değişikliği nedeniyle leyleklerin göç etmeme eğilimi artıyor. Hanak ilçesindeki iki leylek ise soğuk hava koşullarına rağmen yuvalarında kalmayı tercih ediyor. Leyleklerin ayakları üzerinde durma şekli, kan dolaşımını hızlandırarak vücutlarını ısıtmalarını sağlıyor. Doğadan aldıkları besinlerle gayet iyi besleniyorlar.

Ardahan’da göçmen kuşlar olan leylekler, bu yıl beklenenin aksine yerlerinden kımıldamadı. Ardahan’ın soğuk iklimine rağmen, ilçedeki leylekler sıcak bölgelere göç yerine yuvalarında kalmayı tercih etti. Hanak ilçesindeki iki leylek, kar yağışı ve dondurucu soğuğa rağmen hala doğada besleniyorlar.
İklim değişikliğinin leyleklerin göç etmeme sebeplerinden biri olduğunu belirten Gürbüz Polat, “Leylekler, yavruları olduğunda üçüncü yavruyu götürmüyorlar. Diğer gruplarla birlikte bu yavrular göç ediyor. Fakat şu anda burada kalan anne ve baba leylekler, havaların iyi gitmesi nedeniyle burada kaldı. Leylekler soğuk hava ile başa çıkmak için tek ayak üzerinde duruyorlar. Bu duruş, kan dolaşımını hızlandırarak onları ısıtır. İki ayak üzerinde durduklarında üşüyorlar, ancak tek ayak üzerinde durduklarında ısınıyorlar. Bu leylekler şu anda bizim misafirimiz. Biz onlara bakamıyoruz, ama doğada kendilerini besleyerek doyuyorlar” dedi.

Liman yolu üzerinde trafik güvenliği önlemleri alındı, çalışmalar başladı.

Sıradaki haber:

Liman yolu üzerinde trafik güvenliği önlemleri alındı, çalışmalar başladı.