Video Galeri
Milyonlarca öğrenci 19 Ocak Cuma günü son ders ziliyle yarıyıl tatiline girdi. Karnelerini alan çocuklarının yanı sıra, anne ve babalar da karneler karşısında nasıl bir tavır takınacakları konusunda düşüncelerini şekillendirecek. Uzmanlar ise başarının abartılı şekilde ödüllendirilmemesi ve başarısızlığın normal bir süreç olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguluyor. Akademik başarıya odaklanmanın çocuğun gelişimine zarar verebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, tüm gelişim süreçlerinin dikkate alınmasını, çocuğun sadece notlara odaklanmak yerine bütüncül bir değerlendirme yapılarak desteklenmesini öneriyor.
Uzmanlara göre, çocuklar başarılı ya da başarısız karneleri karşısında ailelerin eleştiri ve kıyaslama yapmaktan kaçınması gerekiyor. Karnedeki notlar beklentilerin altında olsa bile çocuğun bu süreçten uzaklaşması ve rahatlaması için aile ile birlikte vakit geçirilmesi önemli. Başarılı bir karneye maddi ödüller vermek yerine, çocuğun çabasını takdir etmek ve içten bir teşekkürle motive etmek gerekiyor. Başarı, sadece akademik notlarla ölçülemez, çocuğun sosyal, duygusal ve davranışsal gelişimi de dikkate alınmalıdır.
Başarısız karneler karşısında ise olumsuz tepkilerden kaçınılmalı. Öğrenciye yapıcı bir şekilde yaklaşarak, eksiklerinin değil yapabileceği amaçların hatırlatılması önemli. Çocuğun iyi yönleri üzerinde durulmalı, başarısızlıkla olumsuz duygulara kapılması engellenmeli. Başarı ödüllendirilmesi yerine çocuğun çabası ve özverisi doğrultusunda keyifli etkinlikler gerçekleştirilmeli.
Anne ve babaların yapmaması gereken hatalardan biri de çocuklarıyla kıyaslama yapmak. Çocukların başka bir çocukla kıyaslandığında değersiz ve yetersiz hissettikleri, özgüvenlerinin zarar gördüğü bilinen bir gerçek. Bunun yerine, çocuğun bir önceki dönemdeki durumuyla kıyaslanması daha doğru olacaktır. Bu çocuğun hedefine nasıl ilerlemesi gerektiğini görmesine yardımcı olacak ve motivasyonunu artıracaktır.
Yarıyıl tatilinde çocukların öğrenilmemiş ve anlaşılmamış konuları pekiştirmeleri için zaman ayırılması önemli. Aileler, çocuklarına belirli saatlerde destek vererek eksiklerini tamamlamalarını sağlayabilirler. Tatil süresince bilgisayar ve internetin aşırı kullanımından kaçınılmalı ve en az bir gün ekrandan uzaklaşılmalı. Çocukların kendi başlarına vakit geçirebilmeleri ve sıkılmayı baş etme becerisini geliştirebilmeleri için fırsat tanınmalı. Oyun ve doğa ile etkileşimi teşvik ederek çocukların öğrenme yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunulabilir. Tatil süresince çocuklarla birlikte kitap okumak da hem eğlenceli bir vakit geçirmek hem de beyinlerini beslemek açısından önemli bir aktivite olabilir.
Sarıgöl’de Eğitimde Yeni Bir Adım: ‘Tertemiz Yarınlar, Okullardan Başlar’ Projesi Tanıtıldı