h Dolar 34,4676 % 0.32
h Euro 37,2859 % 0.32
h Sterlin 44,9401 % 0.71
h Altın (Gr) 2.997,87 %1,49
h BIST100 8.793,61 %-2,32
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Soğuk hava şartları, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler gösteriyor

Soğuk hava şartları, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler gösteriyor

Soğuk havalarda kalp hastalıkları riski artıyor. ANKA Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fehmi Kaçmaz, kalp hastalığı olanların özellikle kış aylarında dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Soğuk hava kalp sağlığını olumsuz etkileyerek kalp yükünü artırıyor ve grip gibi hastalıkların görülme ihtimalini artırıyor. Özellikle yaşlılar ve kronik kalp hastaları, soğuk havalarda evden çıkarken tedbirli olmalı, giyimlerine dikkat etmeli ve ağır işler yapmamalı. Beslenmelerinde ise sebzeler, meyveler ve kuru baklagillere ağırlık verilmeli, balık tüketimi ise tercih edilmeli. Ayrıca günlük su tüketimine de dikkat edilmelidir.

Kış mevsimi gelmesiyle birlikte havanın soğuması, kalp hastalıklarının ortaya çıkma olasılığını arttırıyor. Bu konuda uyarılarda bulunan ANKA Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fehmi Kaçmaz, özellikle yaşlı ve kronik kalp hastalığı olan kişilerin soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Kalp sağlığını olumsuz etkileyen soğuk hava koşullarında, kalp hastalığı olan kişilerin gerekli önlemleri almalarının önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Kaçmaz, muhtemel risklere dikkat çekti.

“Soğuk hava kalp üzerinde yük oluşturuyor”

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani sıcaklık değişimlerinin insan sağlığını etkileyebildiğini ifade eden Prof. Dr. Kaçmaz, “Soğuk havada kalp atış hızı artar, kan basıncı yükselir, damarlar daralır ve kaldırılan yük kalbe artar. Bu nedenle özellikle yaşlılar, çocuklar ve kalp rahatsızlığı olanlar soğuk havalarda daha dikkatli olmalıdır. Soğuk hava koşulları grip ve zatürre gibi hastalıkların da görülme riskini artırır. Kalp yetersizliği olan hastalarda bu tür hastalıklar daha ağır seyredebilir ve hatta ölüme yol açabilir. Özellikle yaşlılar ve kronik kalp hastalığı bulunanlar, mümkün olduğunca dışarıya çıkmaktan kaçınmalı ve dışarı çıkacaklarsa soğuktan koruyacak kıyafetler giymelidir. Soğuğun etkisini azaltmak için ise sıcak tutacak şekilde kat kat giyinmek faydalı olabilir. Ayrıca ağır işlerin yapılmaması ve uzun yürüyüşlerden kaçınılması önemlidir. Soğukta rüzgarın etkisiyle yürüyenlerde başka sorunlar da ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

“Kalp sağlığını korumak için beslenmeye dikkat”

Kalp sağlığını korumak için beslenmenin de önemli olduğunu dile getiren ANKA Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fehmi Kaçmaz, “Kış aylarında genellikle daha fazla yemek yenir, tatlı ve hamur işlerine yönelinir. Halbuki kış sebzelerin ve meyvelerin bol olduğu bir dönemdir. Kırmızı sebzeler arasında havuç, kırmızı pancar, kırmızı lahana ve balkabağı; yeşil sebzeler arasında ıspanak, pırasa, brokoli, lahana ve marul; beyaz sebzeler arasında kereviz, turp ve yer elması gibi kök sebzeler bulunur. Ayrıca kuru baklagillerin de bu dönemde bolca tüketilmesi faydalıdır. Et olarak ise balık tüketimi oldukça faydalıdır ancak kızartma veya yağsız tavada ızgara olarak pişirilmelidir. Kışı nitelikli beslenerek atlatabiliriz. Bunların yanı sıra günde en az 1.5-2 litre su içmeye dikkat etmek önemlidir” dedi.

Sağlık uzmanları, kış mevsiminde kalp sağlığını koruyabilmek için düzenli egzersiz yapılması, stresten kaçınılması ve düzenli doktor kontrolü yapılmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

Uzun Süreli Tuvalet Kullanımı Hemoroid Oluşumunu Artırıyor

Sıradaki haber:

Uzun Süreli Tuvalet Kullanımı Hemoroid Oluşumunu Artırıyor