Video Galeri
Bilecik Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yaşayan insanlar, uzun yıllardır aynı yöntemi kullanarak hurma pekmezi üretmeye devam ediyorlar. Yılda 700-800 ton cennet hurması hasadı yaparak, atık olan hurmalardan pekmez üretiyorlar. Beş nesildir bu köyde hurma pekmezi yapıldığını belirten hurma üreticisi Hülya Dinçsoy, hurmaları önce hamken koyduklarını ve yıkadıktan sonra kazana koyduklarında köpüğünü kestirdiklerini söyledi. Ertesi gün suyunu sıktıkları hurmaları yine uzun süre kaynattıklarını belirten Dinçsoy, bu pekmezin içinde hiçbir katkı maddesi olmadığını, sadece hurma bulunduğunu belirtti. Büyüklerinin yıllardır pekmez yaptığını ve tarihinin bir asıra yaklaştığını aktardı. Hurma pekmezi yaparken 100 kilo hurmadan yaklaşık 10 kilo pekmez elde ettiklerini belirtti.
Bilecik İl Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan ise Bilecik’in hurmanın anavatanı haline geldiğini ifade etti. Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yılda 700-800 ton cennet hurması hasadı yapıldığını açıklayan Bircan, hurmanın toplanmasıyla birlikte farklı aşamalardan geçtiğini belirtti. Bunlardan birinin pekmez yapımı olduğunu söyleyen Bircan, köyde yaşayan girişimci kadınlar tarafından kurulan “Yeşeren Doğal Ürünler” platformu adı altında hurma pekmezi üretildiğini ifade etti. Bu ürünlerin birçok şehre ve yurt dışına pazarlandığını belirtti.
Bakan Işıkhan: “(Bağ-Kur emekli prim gün sayının düşürülmesi) Orta Vadeli Plan’da hayata geçireceğiz”