h Dolar 34,1237 % 0.29
h Euro 38,1216 % 0.29
h Sterlin 45,4893 % 0.35
h Altın (Gr) 2.874,49 %1,61
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Eğitim
  • Muş’tan havalanan proje, çocukların uzay yolculuğu rüyasını gerçekleştiriyor!

Muş’tan havalanan proje, çocukların uzay yolculuğu rüyasını gerçekleştiriyor!

Türk bilim insanı Alper Gezeravcı'nın bu gece uzaya gönderilecek olan Türk Bilim Misyonu kapsamındaki uzay yolculuğu Muş'ta heyecanla bekleniyor. Propolisin antibakteriyel etkisi deneyi için hazırlanan projenin uzayda denenmesi beklenirken, projenin genç öğrenciler ve eğitmenleri tarafından uzay istasyonunda denenecek olması büyük bir gurur kaynağı. Propolis maddesinin etkisi olumlu sonuç verirse, doğal bir alternatif olarak seri üretimine geçilebilir.

Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu heyecanla bekleniyor

Türk bilim insanı Alper Gezeravcı, bu gece başlayacak olan uzay yolculuğuyla Muş’ta büyük heyecan yaratıyor. Alper Gezeravcı, Türk Bilim Misyonu kapsamında ABD-NASA Kennedy Uzay Merkezi’nden gönderilecek olan ilk Türk astronot olacak. Uzayda gerçekleştireceği deneyde, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin hazırladığı propolisin antibakteriyel etkisini test edecek. Uzay yolculuğunu heyecanla bekleyen projenin yürütücüsü Birsen Geçer ve öğrencileri Baver Bedirhan Bingöl, Zeynep Nehir Çamlıca ve Dilşah İmran Avcı, 2 yıl boyunca emek verdikleri projenin uzayda denenmesinin gurur verici olduğunu belirtiyor.

Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Baver Bedirhan Bingöl, “Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) Projesi, Alper Gezeravcı tarafından uluslararası uzay istasyonunda denenecek olan roketle bu gece 01.11’de uzaya fırlatılacak. Arkadaşlarımız ve proje yürütücümüz Birsen Geçer ile birlikte 2 yıl boyunca projede çalıştık. Uzay istasyonunda denenecek olması nedeniyle gururluyuz. Fırlatma anını sabırsızlıkla bekliyoruz. Eğer propolis maddesinin uzay istasyonunda bakteriler üzerinde olumlu etkisi görülürse, doğal bir alternatif olarak seri üretim için kullanılabilir” şeklinde konuşuyor.

Projenin önemine vurgu yapan Dilşah İmran Avcı ise, “2 yıldır emek verdiğimiz PRANET projesi, yani propolisin antibakteriyel etkisini incelediğimiz projemiz, bu akşam Türkiye saatiyle 01.11’de uzaya fırlatılıyor. İnsanlık ve bizim için çok gururlandırıcı ve önemli bir proje olduğu için heyecanlıyız ve bekliyoruz” dedi.

Zeynep Nehir Çamlıca ise, projenin Koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde başladığını belirtiyor ve şunları söylüyor: “2 yıl önce salgın döneminde, propolis maddesinin antibakteriyel etkisinden yararlanarak ıslak mendil üretmeyi amaçladık. Uzun uğraşlar sonucunda, bu yıl da uzaya gönderilecek 13 proje arasına girmek için başvurduk. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk ve tek projesi olduk. Bu akşam fırlatmayı canlı yayında izleyeceğiz. Projemiz üzerine olumlu bir geri dönüş alırsak, bu projenin farklı alanlarda kullanılabilmek için çalışmalar yapabiliriz.”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: “Dijital oyun oynamayan öğrencilerin akademik başarısı, oyun oynayanlara göre daha yüksek”

Sıradaki haber:

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: “Dijital oyun oynamayan öğrencilerin akademik başarısı, oyun oynayanlara göre daha yüksek”