h Dolar 34,4676 % 0.32
h Euro 37,2859 % 0.32
h Sterlin 44,9401 % 0.71
h Altın (Gr) 2.997,87 %1,49
h BIST100 8.793,61 %-2,32
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Van Gölü havzasında artık kış aylarında da flamingolar misafir oluyor

Van Gölü havzasında artık kış aylarında da flamingolar misafir oluyor

Van Gölü havzası, iklim değişikliği nedeniyle flamingoların ilgisini çekmeye başladı. Her yıl kuş cenneti olarak bilinen bölgede konaklayan flamingolar, sıcak hava ve avlanma yasağı sayesinde daha uzun süreler burada kalıyor. Flamingolardan oluşan beyaz bir görüntüyle adeta bezenen Van Gölü Havzası'nda 250'den fazla kuş türü bulunuyor. Özellikle son 3 yılda iklim değişikliği ve ekolojik faktörler nedeniyle burada konaklama yapan flamingoların sayısının artması dikkat çekiyor. Bu durum, flamingoların üreme alanlarının da değişebileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, canlıların gıda ve güvenlik sorunu yaşamadığı zamanlarda bölgeyi tercih ettiğini belirtiyor.

Van Gölü havzası, iklim değişikliği nedeniyle göçmen misafirler olan flamingolar için tercih edilen bir yer haline geldi. Her yıl birçok kuş türünü ağırlayan ve kuş cenneti olarak bilinen Van Gölü havzası, bölgedeki sıcak hava ve avlanma yasağı nedeniyle flamingoların konaklama süresini uzatmalarına olanak sağladı. Van Gölü Havzası, zengin kuş popülasyonuyla ünlüdür ve bu bölgede gözlemlediğimiz flamingolar, kıyı şeridini beyazlaştırarak göz alıcı bir görüntü oluşturuyor. Türkiye’deki 450’den fazla kuş türünden 250’sine ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası’nda konaklayan flamingolar, her yıl ilkbahar aylarında Afrika ve İran’ın Urmiye Gölü’nden Van Gölü Havzası’na göç ederler ve kış döneminde aynı güzergahı izlerler. Son yıllarda bazen kış göçü yapmayan flamingolar, Gevaş Göründü sulak alanını evleri olarak seçtiler.
Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “Van Gölü havzasının sulak alanlarının zengin olması nedeniyle çeşitli yabani yaşam türlerine ev sahipliği yaptığını söyledi. Bu bölgede son yıllarda görülen allı turnalar ve flamingolar, Van Gölü Havzası’nda Nisan ayının başından Eylül ayının sonuna kadar misafir oluyor. Son 3 yılda ekolojik ve iklim değişikliği nedeniyle Van Gölü Havzası’nda konaklayan flamingo sayısı artmaktadır. Her geçen gün daha fazla flamingo Van Gölü Havzasında konaklayıp kışı geçiriyor. Bu, göç eden kuşların bazen yiyeceklerinin bol olduğunu fark ettiklerinde göç motivasyonunu ortadan kaldırarak göçmenlikten vazgeçmesi ve sayılarının artmasıyla açıklanabilir. Bunun nedeni, Van Gölü havzasındaki iklimin bu yıl flamingoların yaşaması için uygun olmasıdır. Şu anda Van Gölü havzasında bahar havası yaşanmaktadır. İklim değişikliği bu şekilde devam ederse, flamingoların üreme alanı olan ve Van Gölü’ne en yakın Urmiye Gölü’nün kuruması nedeniyle burada daha fazla flamingo göreceğiz ve belki de üreme bölgeleri oluşturacaklarını gözlemleyeceğiz. Bizim görevimiz, canlıların gıda ve güvenlik sorunu olmadığında bu bölgeleri tercih edeceğini anlamaktır.” dedi.

Köy yolları, kar nedeniyle trafiğe kapatıldı, şimdi tek tek açılıyor

Sıradaki haber:

Köy yolları, kar nedeniyle trafiğe kapatıldı, şimdi tek tek açılıyor