h Dolar 34,2505 % 0.28
h Euro 37,2556 % 0.28
h Sterlin 44,7993 % 0.59
h Altın (Gr) 2.990,30 %1,23
h BIST100 8.793,61 %-2,32
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Karadeniz’de Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı İmzalandı.

Karadeniz’de Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı İmzalandı.

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Karadeniz'deki mayın tehlikesine karşı ortak bir girişim başlattı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, üçlü girişim kapsamında Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı'nın imzalandığı törende, bölgesel ve küresel güvenliğin sağlanması için gayret gösterdiklerini belirtti. Mutabakat, üç ülke arasındaki ilişkilere de katkı sağlayacak. Güler ayrıca Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni dikkatle ve tarafsız bir şekilde uyguladıklarını da vurguladı. Karadeniz'deki mayın tehdidine karşı ortak bir görev grubu oluşturulacak.

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Karadeniz’deki mayın tehlikesine karşı ortak tedbirler almak amacıyla başlattıkları üçlü girişim kapsamında önemli bir mutabakata imza attı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Bölgesel ve küresel güvenlik, barış ve istikrarın sağlanması için büyük çaba gösteriyoruz. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni titizlikle, sorumluluk ve tarafsızlıkla uyguluyoruz” dedi.

Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov’un da katıldığı imza töreninde Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı (MCM Black Sea), Kalender Kasrı’nda imzalandı. Törende konuşan Bakan Güler, Türkiye’nin bölgesel güvenlik ve Karadeniz’deki istikrara katkı sağlamak amacıyla çeşitli yönlere yönelik çabalarda bulunduğunu belirterek, mutabakatın üç ülkenin ilişkilerine de katkı sağlayacağını vurguladı.

Güler, “Karadeniz’de ortaya çıkan kriz sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çatışmaların sonlandırılması, insani yardımların sağlanması, tahıl koridorunun oluşturulması ve kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik diplomatik girişimlerde bulunduk. Türkiye olarak Karadeniz’deki dengeyi sağlayan ve bölgenin güvenliği konusunda büyük öneme sahip olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni dikkatle, sorumluluk ve tarafsızlıkla uyguladık. Bu çerçevede Karadeniz’de sürüklenen mayın tehdidine karşı bir mayın karşı tedbirleri görev grubu oluşturulması hususunda mutabık kaldık” şeklinde konuştu.

Bakan Güler, heyetlerin eylül ayında başlayan görüşmeler sonucunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini ve Karadeniz’deki mayın tehlikesine karşı daha etkili mücadele için üç ülke arasında bir protokol yapılmasına karar verildiğini söyledi. Güler, imzalanan mutabakata göre, deniz kuvvetleri komutanlarından oluşan bir komitenin görev grubunun faaliyetlerini yöneteceğini ve katılacak ülkelerin belirlenmesi konusunda oybirliğiyle karar alacağını ifade etti. Bu inisiyatifin sadece üç kıyıdaş müttefik ülke gemilerine açık olacağını belirten Güler, diğer ülkelerin ise şartlar oluştuğunda belli alanlardaki katkıları yapabileceğini sözlerine ekledi.

Milli Savunma Bakanı Güler, Karadeniz’deki bu iş birliğinin deniz güvenliğine önemli katkılar sağlayacağını ve ülkeler arasındaki yakın iş birliğini artırarak tecrübe aktarımına imkan sağlayacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Başkan Pekmezci: “Regaib gecesinde önemli olan, kendimizi daha iyi bir Müslüman ve duyarlı bir kul olarak geliştirme azmimizi yenilemektir”

Sıradaki haber:

Başkan Pekmezci: “Regaib gecesinde önemli olan, kendimizi daha iyi bir Müslüman ve duyarlı bir kul olarak geliştirme azmimizi yenilemektir”