h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a

Uzmanlar, “sigara” konusunda uyarıyor!

Türkiye, kişi başına günlük sigara tüketim adediyle dünya birincisi olduğunu açıkladı. Elektronik sigaraların da sigaradan kadar zararlı olduğunu belirten uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün elektronik sigara kullanımını kontrol altına almak için acil eylem çağrısında bulunduğunu belirtti. Türkiye'de sigara içenlerin sayısı 15 milyondan fazla ve her 4 kişiden en az biri sigara kullanıyor. Avrupa ülkelerinde Bulgaristan ve Türkiye en fazla sigara içilen ülkeler. Türkiye'de kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi, dünya genelinde birincilikte yer alıyor.

Türkiye, Kişi Başına Günlük Sigara Tüketiminde Dünya Birincisi Olduğu Açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’nin kişi başına düşen günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisi olduğunu duyurdu. Elektronik sigaraların da sigaradan en az kadar zararlı olduğunu belirten uzmanlar, bazı kesimler tarafından masum gösterilmeye çalışılan elektronik sigaraların ağır solunum yetmezliği ve akciğer hasarına yol açtığını açıkladı.

DSÖ, toplum sağlığını korumak amacıyla elektronik sigara kullanımının kontrol altına alınması için acil bir eylem çağrısında bulundu. Sigaradan daha az zararlı olduğuna inanılan ve giderek daha popüler hale gelen elektronik sigaranın içindeki kimyasalların sigara dumanındaki zararlı maddelerle eşdeğer olduğunu belirten uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlerin farklı yöntemler denemek yerine kararlı olmaları gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar, dünya genelinde 2 milyar kişinin sigara ve diğer tütün ürünlerine bağımlı olduğunu ve Türkiye’de sigara içenlerin sayısının 15 milyondan fazla olduğunu belirtti. 15 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık dörtte birinin sigara kullandığı Türkiye’de, yaklaşık 20 milyon kişinin düzenli sigara içicisi olduğu ortaya çıktı.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin raporuna göre, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek sigara tüketen ülke yüzde 29 ile Bulgaristan olurken, Türkiye yüzde 27.3 ile ikinci sırada yer aldı. AB ülkelerinde sigara kullanım oranının ise yüzde 18.4 olduğu bildirildi.

Sigara bağımlılarının çoğunun sigarayı çocukluk ve ergenlik dönemlerinde denediği belirtilirken, bağımlıların yüzde 70’inin düzenli sigara içmeye 18 yaş civarında başladığı ve birkaç yıl içinde günlük sigara içme miktarını önemli ölçüde artırdığı kaydedildi.

Yapılan araştırmalar Türkiye’nin kişi başına düşen günlük sigara tüketim adedi sayısında 17.1 ile dünya birincisi olduğunu gösterdi. Yunanistan’da bu rakam 15.7, İsrail ve Japonya’da ise 15.5’tir.

Açıklamada ayrıca, “Üreticinin önerdiği şekilde kullanıldığında tüketiciyi öldüren ve satışı yasal olan tek ürün tütün. Gelişmiş ülkelerin çok uluslu tütün şirketleri tütün satışı yaparak insanları hastalandırıyor ve ardından hastalıklarının tedavisini yaparak karlarını artırıyorlar. Tütün sektörü, tam anlamıyla bir sömürü düzeni oluşturuyor ve savaşlardan daha fazla insanı öldürerek çalışıyor.” ifadesinde bulunuldu.

Raporlarda pasif içiciliğin sağlık üzerindeki zararlarının kesin olarak kanıtlandığı ve en çok çocukların etkilendiği vurgulanırken, sigarayı bırakmak isteyenlerin kararlı olmaları gerektiği ve elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olduğu düşüncesinin yanıltıcı olduğu belirtildi.

İngiltere Kralı Charles, prostat ameliyatı geçirecek!

Sıradaki haber:

İngiltere Kralı Charles, prostat ameliyatı geçirecek!