Video Galeri
Her 10 çiftten birinde kısırlık problemi yaşandığını belirten Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, kısırlık nedenlerinin kadına, erkeğe ve her ikisine bağlı olabileceğini ifade etti. Kısırlık, bazen belirli bir sebep olmaksızın da ortaya çıkabiliyor. 35 yaşından küçük kadınlarda bir yıl, 35 yaşından büyük kadınlarda ise altı ay boyunca gebelik oluşmaması durumunda kısırlık tanısı konuluyor. Kısırlık tedavisinde en etkili yöntemlerden biri tüp bebek tedavisi olarak biliniyor. Tüp bebek tedavisi uygulanacak çiftlere en uygun tedavi şekli belirleniyor.
Kısırlığın yaygın bir sorun olduğunu belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Tüp Bebek Bölümü’nden Doç. Dr. Yıldırım, “Kısırlık nedenleri kadına, erkeğe ve her ikisine bağlı olabileceği gibi, bazen de sebepsiz bir şekilde ortaya çıkabilir. 35 yaşından küçük kadınlarda bir yıl, 35 yaşından büyük kadınlarda ise altı ay boyunca gebelik oluşmaması durumunda kısırlık tanısı konulur. Ancak bu süreler içerisinde gebelik oluşmazsa, hem kadının hem de erkeğin değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.
Çiftlerin tetkik edilmesi gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Yıldırım şunları söyledi: “Tüp bebek tedavisi, kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin laboratuvarda birleştirilerek elde edilen embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesidir. Kısırlık tanısı konulan çiftlerle yapılan ilk görüşmede detaylı bir öykü alınır. Ardından anne adayı jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile değerlendirilir. Bu muayene sayesinde yumurtalık rezervi, rahim yapısı ve rahim ağzı durumu incelenir. Kısırlık nedenini belirlemek için gerekli testler yapılarak anne adayının rahim filmi çekilir. Baba adayının ise spermi analiz edilir. Bu testler sayesinde kısırlık nedeni ortaya çıkarılır.”
Doç. Dr. Yıldırım, tüp bebek tedavisinin hangi durumlarda önerildiğini şu şekilde açıkladı: “Ameliyat geçmişi olanlar, tüplerin tıkalı olduğu durumlar, yumurtalık rezervinin azalmış olduğu endometriozis hastaları, standart tedavilere yanıt alınamayan durumlar ve azospermi gibi durumlar tüp bebek tedavisine başvurulan durumlar arasında yer alıyor. Ayrıca eşlerden birinde genetik geçişli hastalık varsa, bulaşıcı hastalıkları korumak amacıyla veya kanser tedavisine başlamadan önce tüp bebek tedavisine başlanabilir. Tüp bebek tedavisine hangi şekilde başlanacağı çiftlere göre belirlenir. Böylelikle kişiye özel tedaviler uygulanarak gebelik elde etme şansı artırılır. Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurtlama döneminin ikinci veya üçüncü gününde tedaviye başlanır ve süre hastaya göre değişmekle birlikte yaklaşık 2-2,5 hafta sürer.”
Uyurken terlemeye neden olan faktör: Stres