h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Kültür Sanat
  • Çanakkale’de köklü geçmişi olan mezarlık bakımsızlık yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Çanakkale’de köklü geçmişi olan mezarlık bakımsızlık yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Çanakkale Kara Savaşları sırasında Fransızların Kumkale'ye yaptığı çıkarma sonucunda Türk askerlerinin kullandığı Kumkale köyü mezarlığı bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. Mezar taşları kırılmış, yan yatmış ve kaymış durumda. Kumkale köy mezarlığı, 2011 yılında restore edilmiş ancak koruma yapılmadığı için tahrip olmuş. Kumkale mezarlığında devlet görevlileri ve köy sakinlerinin mezarları bulunuyor. Mezarlıkta bulunan taşlar, bu kişilerin sınıflarını gösteriyor. Kumkale mezarlığında yaklaşık 400 mezar taşı bulunuyor.

Fransızların Kumkale bölgesindeki çıkarmaya katıldığı Çanakkale Kara Savaşları sırasında, Türk askerlerinin siper olarak kullandığı Kumkale köyüne ait mezarlık, bir bakımsızlık durumuyla karşı karşıya kaldı. Kumkale köyündeki vatandaşlar ve devlet adamları, köy mezarlığının harabeye dönmesine tanık olmaktan üzüntü duyuyor. Mezar taşları kırılmış, yan yatmış ve kaymış olan mezarlık, restore edilerek eski günlerine dönmek için bekliyor.

Çanakkale Savaşları’nda 25 Nisan 1915 tarihinde başlayan Kara Savaşları, Fransızların Kumkale bölgesine asker çıkarmasıyla başladı. Fransızlar, Gelibolu Yarımadası’na gerçekleştirecekleri asıl çıkarma operasyonu için Türk askerini Kumkale bölgesinde oyalamayı planladı. Fransız askerlerinin çıkarma gerçekleştirdiği sırada Kumkale köyü muhtarlığının mezarlığı, bakımsızlık nedeniyle harabe durumuna gelmiş durumda. Yaklaşık 400 mezar taşının bulunduğu mezarlıkta bazı taşlar kırılmış, bazıları yan yatmış ve bazıları ise kaymış durumda. Kumkale köy mezarlığı, 2011 yılında Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından restore edilmiş olmasına rağmen, korunmaması ve sahipsiz olması nedeniyle zaman içinde tahrip oldu. Bu durumda, mezar taşlarının tarihî olaylara tanıklık etmesi ve bir kültür mirası olması göz önüne alındığında, Türk halkının ve yetkililerin mezarlıkları korumaya önem vermesi gerekmektedir.

ÇOMÜ İnsani ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, Kumkale mezarlığının Çanakkale’ye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti. Dr. Atabay, mezarlığın eski bir köy mezarlığı olduğunu ve tarihî öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Kumkale, 1659 yılında yapıldıktan sonra bir yerleşim birimi haline geldi. Osmanlı döneminde nahiye konumunda bulunan bu yer, devlet görevlilerinin mezarlarının bulunduğu bir ticaret merkeziydi. Ayrıca Kumkale Savaşları sırasında Türk askerleri, Fransızlarla savaşırken Kumkale mezarlığını siper olarak kullandı. Bu nedenle, mezarlıkta bulunan taşlarda mermi izleri ve kırıkları görülebiliyor. Mezarlık 2011 yılında restore edildi, ancak sahip olmaması ve korunmaması nedeniyle erozyon ve insan etkisiyle harap durumuna geldi. Tarihimizde mezarlıklar önemlidir ve bir toprağın tarihi ile bağlantılıdır. Türk halkının ve yetkililerin mezarlıklara önem vermeleri ve koruma altına almaları önemlidir” dedi.

Kumkale mezarlığının korunmasının, Kumkale Muhtarlığı ve bölgede yaşayan insanların sorumluluğunda olduğunu söyleyen Dr. Atabay, “Oradan geçen veya mezarlığı ziyaret eden herkesin, orada yaşananlara ve burada yaşamını yitirmiş olanlara saygı göstermesi gerekmektedir. Ne yazık ki, köy mezarlıkları terk edilmiş veya harabe halinde bulunmaktadır. Bu durum, bir kültürel anlayışla önlenilebilir” şeklinde konuştu.

Kumkale mezarlığında, Kumkale’deki naipler, nahiye müdürleri ve kale komutanlarının mezarlarının bulunduğunu belirten Dr. Atabay, “Mezar taşları üzerindeki şekiller, bu kişilerin hangi rütbede olduklarını göstermektedir. Ayrıca köyde yaşayan insanların da mezarları burada bulunmaktadır. Kumkale mezarlığında yaklaşık 400 adet ayakta duran mezar taşı bulunmaktadır” dedi.

Türkiye’nin 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin düzenleneceği tarih açıklandı

Sıradaki haber:

Türkiye’nin 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin düzenleneceği tarih açıklandı