Video Galeri
Türkiye’de ATM’lerin elektrik tüketimi, yıllık 230 milyon kilovatsaati geçiyor. Bu miktar, Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli illerinin yıllık tüketiminden daha fazla. Ayrıca, Antalya’nın tüketiminin sadece 40’ta birine denk geliyor.
Ekosfer Derneği, Türkiye genelindeki 52 bin 682 ATM’nin elektrik tüketimi üzerine bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, her bir ATM günde ortalama 12 kilovatsaat elektrik tüketiyor ve bu da yıllık olarak 230 milyon kilovatsaatlik bir tüketime denk geliyor. Bu miktar, Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli illerinin yıllık tüketiminden daha fazla. Aynı zamanda, Türkiye’nin en çok elektrik tüketen kentlerinden biri olan Antalya’nın tüketiminin sadece 40’ta birine denk geliyor. Ekosfer Derneği, bu araştırma ile ortak ATM uygulamasına geçilmesi durumunda, önemli miktarda elektrik ve kaynak tasarrufu yapılabileceğini ve cadde ve meydanlardaki görüntü kirliliğinin önüne geçilebileceğini vurgulayarak iklim krizini durdurmak için gerekli politikaların uygulanması çağrısı yapıyor.
Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, kentlerde bulunan ve birçoğu atıl durumda olan ATM’lerin şehirleşme ve enerji tüketimi açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Kullanıcılardan komisyon almayan ortak ATM’lerin kullanılmasıyla önemli bir enerji tasarrufu sağlanabileceğini dile getiren Gürbüz, bu cihazların neredeyse tamamının ithal olduğunu ve alarm, klima, güç kaynağı, ekran ve yazıcı gibi birçok parçaya ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Bunun yanı sıra, ATM’lerin para ekleme ve alma işlemleri için düzenli olarak ziyaret edilmesi gerektiğini ve bu durumun da yakıt israfına neden olduğunu belirtiyor. Gürbüz, sadece ATM’lerin elektrik tüketimini hesapladıklarını ve çevreye ve ekonomiye etkilerinin sadece elektrik faturasıyla sınırlı olmadığını ifade ediyor.
Gürbüz, ortak ATM, mobil bankacılık ve kredi kartı kullanımının yaygınlaştığı ülkelerde ATM sayısının azaldığına dikkat çekiyor. Örneğin Birleşik Krallık’ta ATM sayısı son sekiz yıl içinde 70 binden 50 binin altına düşmüş durumda. Türkiye’deki 2 milyonu aşkın POS cihazının daha verimli bir şekilde kullanılması için de önerilerde bulunan Gürbüz, özellikle büyük süpermarketlerde alışveriş sonrası kart ile ödeme yaparak sınırlı bir miktarda nakit alma ve bunu kart işlemine eklemek gibi bir seçenek sunulması halinde ATM ihtiyacının daha da azalabileceğini söylüyor. ATM’ler için ayrılan alanların toplumun faydası için kullanılabileceğini ve hatta ağaçlandırılabileceğini belirten Gürbüz, ATM sayısının yarıya indirilmesinin 115 milyon kilovatsaatlik bir enerji tasarrufu sağlayabileceğini ve bu sayede iklimi koruma, ithal ürünlere ve dışa bağımlılığın azaltılması gibi olumlu sonuçlar elde edilebileceğini vurguluyor.
Bodrum’da kayıp-kaçağı için 34 km yeni içme suyu hattı oluşturuldu