h Dolar 35,3502 % -0.06
h Euro 36,3231 % -0.06
h Sterlin 43,7758 % -1.17
h Altın (Gr) 3.019,38 %1,18
h BIST100 9.961,34 %1,33
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Araslı’nın Makalesi Uluslararası dergide yayımlandı

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Araslı’nın Makalesi Uluslararası dergide yayımlandı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki Prof. Dr. Mehmet Araslı ve diğer bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına ilişkin önemli bulgular ortaya koydu. Çalışmada, hastaların kanları üzerinde yapılan analizlerde virüsün etkisiyle bağışıklık sistemi hücreleri ve genlerde değişiklikler tespit edildi. Ayrıca, hastalık sonrasında yorgunluk sendromuna yol açabilecek metabolik değişikliklerin olduğu da belirlendi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Araslı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü’ndeki bilim insanlarıyla birlikte yaptığı çalışma, dünyaca ünlü Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) dergisinde yayımlandı. “Systems-level temporal immune-metabolic profile in Crimean-Congo hemorrhagic fever virus infection” başlıklı bu çalışma, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı üzerinde yapılan analizler ve bulgular üzerine odaklanmaktadır.

Prof. Dr. Araslı, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “CCHF virüsünün sebep olduğu ve ölümcül sonuçlara yol açabilen KKKA, ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın yayılmasında Hyalomma türü keneler ve göçmen kuşlar önemli rol oynamaktadır. Bu hastalık Türkiye’de ilk kez 2002 yılında görülmüş olup günümüzde vaka sayıları artmaya devam etmektedir. Sivas, Erzincan, Gümüşhane, Tokat, Giresun, Yozgat, Kastamonu, Çankırı, Amasya, Erzurum, Çorum ve Karabük illerinin bulunduğu Kelkit Vadisi adı verilen bölgede KKKA hastalığına sıkça rastlanmaktadır ve tedavi edilmediği durumlarda ölüm oranı%50’ye kadar çıkabilmektedir. Ancak yoğun bakım şartlarında bu oran %4-5 civarındadır.”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinde KKKA teşhisi konulan hastaların bulgularının analizinden bahseden Prof. Dr. Araslı, şunları ifade etti: “Bu çalışmada, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisi’nde tedavi gören 30 KKKA hastasının çeşitli dönemlerinde alınan kan örneklerine akım sitometri yöntemi ile bağışıklık sistemi hücre alt grupları ve genom üzerinde transkriptomik analizler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, akut enfeksiyon sırasında başlıca antiviral savunma sistemlerinin ve genlerin aktifleştiğini göstermektedir. Ayrıca, glikoz, yağ ve amino asit metabolizmalarıyla ilişkili genlerin etkilenip enfeksiyon sonrasında kronik yorgunluk sendromuna neden olabileceği ortaya konmuştur.”

Malatya’da 3 kişi hırsızlık suçundan yakalandı

Sıradaki haber:

Malatya’da 3 kişi hırsızlık suçundan yakalandı