h Dolar 34,2515 % -0.03
h Euro 37,0372 % -0.03
h Sterlin 44,5355 % 0.06
h Altın (Gr) 3.028,09 %0,02
h BIST100 8.838,60 %2,13
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Lahey’de İsrail’in soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı ilk duruşma tamamlandı

Lahey’de İsrail’in soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı ilk duruşma tamamlandı

İsrail'in Filistin halkına soykırım yapmakla suçlandığı dava Hollanda'da görüldü. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin açtığı davada İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddia edildi. İsrail'in Gazze'ye verdiği cevabın haddini aştığı ifade edildi. Duruşmada Netanyahu'nun "Amalek" alıntısı delil olarak sunuldu. Güney Afrika, İsrail'i hedef ayırt etmeyen saldırılar ve Gazze'deki hayatı imkansız hale getirmekle suçladı. İsrail ise davanın yanlış ve dayanaksız olduğunu savundu. Hamas ise duruşmayı memnuniyetle karşıladı. Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı yıllar sürebilir.

İsrail-Afrika Soykırım Davası Duruşması Sonuçlandı: İşte Detaylar

Uluslararası Adalet Divanı’nda gerçekleşen Güney Afrika ve İsrail arasındaki soykırım davasının ilk duruşması sona erdi. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’i Gazze’de Filistin halkına soykırım yapmakla ve Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçluyordu. Duruşmada, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun askerlerine yönelik yaptığı “Amalek” alıntısı da delil olarak sunuldu.

Güney Afrika heyeti, İsrail’in 7 Ekim’deki saldırıya verdiği cevabın sınırları aştığını ve Soykırım Sözleşmesi’ndeki yükümlülükleri ihlal ettiğini belirtti. Üç saat süren duruşmada, İsrail’in Gazze’ye yönelik hedef ayırt etmeyen saldırılarıyla soykırım yaptığı iddia edildi. Ayrıca, İsrail’in Gazze’deki temel ihtiyaçları karşılayarak hayatı imkansız hale getirdiği belirtildi.

Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, duruşmada yaptığı açıklamada, bir devletin topraklarında gerçekleştirilen silahlı saldırının soykırımı haklı çıkaramayacağını vurgulayarak İsrail’in saldırıya verdiği cevabın sınırları aştığını ifade etti.

İsrail’in Filistinlilere yönelik şiddetinin “soykırım retoriği” nedeniyle gerçekleştiğini savunan Güney Afrikalı avukat Tembeka Ngcukaitobi, Netanyahu’nun askerlerine hitaben yaptığı “Amalek” alıntısına dikkat çekti. Ngcukaitobi, Netanyahu’nun Amalek halkının yok edilmesi emriyle Filistin halkı arasında benzerlik kurduğunu belirtti.

İsrail’in Gazze’deki saldırılarına son verilmesini talep eden Güney Afrika’nın ihtiyadi tedbir kararı talebi ise yarınki duruşmada değerlendirilecek.

Hamas, soykırım davasının ilk duruşmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı ve adalet sağlayacak bir karar beklediklerini belirtti. Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ammar Hijazi ise diğer ülkeleri davaya destek vermeye çağırdı. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise mahkemenin yanlış ve dayanaksız iddiaları dinlediğini öne sürerek, Güney Afrika heyetini Hamas’ın temsilcileri olmakla suçladı.

Güney Afrika tarafından açılan soykırım davası, uzun yıllar sürebilecek olsa da İsrail açısından bir tehdit oluşturuyor. Uluslararası Adalet Divanı’nın dava ile ilgili karar vermesi ise zaman alabilir.

Şanlıurfa’da Regaip Kandili’nde Camiler Hınca Hınç Dolup Taştı

Sıradaki haber:

Şanlıurfa’da Regaip Kandili’nde Camiler Hınca Hınç Dolup Taştı