h Dolar 34,2811 % -0.03
h Euro 36,9885 % -0.03
h Sterlin 44,5101 % 0.04
h Altın (Gr) 3.036,02 %0,28
h BIST100 8.747,07 %-1,04
a
  • Vakit
  • Gündem
  • İran Kıyılarında İran Deniz Kuvvetleri, ABD’nin geçtiğimiz yıl İran petrolünü çaldığı iddiasıyla gündeme gelen St. Nicholas Tankeri’ne el koydu.

İran Kıyılarında İran Deniz Kuvvetleri, ABD’nin geçtiğimiz yıl İran petrolünü çaldığı iddiasıyla gündeme gelen St. Nicholas Tankeri’ne el koydu.

İran basınında yer alan haberlere göre, Irak'tan Türkiye'ye ham petrol taşıyan St Nikolas adlı tanker, ABD tarafından geçen yıl el konulan Suez Rajan adıyla seyrediyordu. Ancak İran Deniz Kuvvetleri, geçen yıl ABD'nin İran petrolünü çaldığı iddiasının ardından St Nikolas tankerine el koydu. Tanker şu anda İran limanlarına doğru yol alıyor. Tankerde 19 mürettebat bulunuyor ve tankeri işleten Yunanistan merkezli Empire Navigation şirketi, temastan sonra haber alınamadığını duyurdu. Tankeri kiralayan Tüpraş ise olayın rafineri operasyonlarına bir etkisi olmadığını belirtti.

İran donanması Umman açıklarında ele geçirilen petrol tankerine ilişkin haberler basında yer aldı. İran tarafından yapılan açıklamada, geçen yıl ABD’nin İran petrolünü çalmak amacıyla el koyduğu St Nikolas adlı tankerine bugün İran Deniz Kuvvetleri tarafından yargı kararıyla el konulduğu belirtildi. Tankerin İran limanlarına doğru yol aldığı ifade edildi.

Tankerin eski adı Suez Rajan olup, geçen yıl ABD tarafından el konulmuştu. O zamanlarda, St Nikolas tankeri yaklaşık 980 bin varil İran ham petrolü taşıyordu. ABD, İran’ın yaptırımları ihlal ederek Çin’e kaçak petrol ihraç ettiğini iddia etmişti. Tanker, ABD donanması tarafından ele geçirildikten sonra Teksas eyaletindeki kıyılara çekilmiş ve taşıdığı İran petrolü daha sonra satılmıştı. Tankerin adı daha sonra yükü boşaltıldıktan sonra St Nikolas olarak değiştirildi.

İran, Suez Rajan’ın ele geçirilmesinin ardından Chevron şirketine ait “Advantage Sweet” adlı petrol tankerine ve Panama bandıralı “Niovi” adlı petrol tankerine misilleme olarak el koymuştu.

Tankerde 19 mürettebat bulunuyor

Tankeri işleten Empire Navigation şirketi tarafından yapılan açıklamada, 145 bin ton petrol taşıyan tankerin iletişiminin kaybedildiği duyuruldu. Tankerde 18’i Filipin, 1’i Yunan olmak üzere toplam 19 mürettebat bulunmaktadır.

Tankeri Tüpraş kiralamış

Tankeri kiralayan Tüpraş, Basra Limanı’ndan satın aldıkları ve 140 bin ton ham petrol taşıyan tankerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, rafineri operasyonlarının planlandığı gibi devam ettiği ve olayın rafineri işlemlerine herhangi bir etkisi olmadığı belirtildi.

Regaip Kandili’nde Abdülhamit Han Camii yoğun ilgi gördü

Sıradaki haber:

Regaip Kandili’nde Abdülhamit Han Camii yoğun ilgi gördü