h Dolar 34,2493 % 0.37
h Euro 37,2377 % 0.37
h Sterlin 44,7228 % 0.69
h Altın (Gr) 2.988,08 %1,16
h BIST100 8.870,39 %-1,47
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Koyunlar, yavrularını dünyaya getirme sürecine girdi!

Koyunlar, yavrularını dünyaya getirme sürecine girdi!

Erzincan’da soğukların etkili olduğu günlerde koyunların kuzulama dönemi başladı. Koyun yetiştiricileri, yeni doğan kuzuların sağlığı için gece ağıllarda nöbet tutuyor. Kışın doğan kuzuların telef olmaması için büyük çaba sarf eden küçükbaş hayvan yetiştiricileri, gebe hayvanlara doğumda yardımcı oluyor. Özellikle ikiz veya annesi ölen kuzulara destek sütü veriliyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de doğan kuzuların ölüm riskini azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Erzincan’da soğuk hava nedeniyle koyunların kuzulama dönemi başladı. Kış aylarında başlayan doğumlar, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin çalışma saatlerini artırdı. Besiciler, yeni doğan kuzuların sağlığı için gece boyunca ağıllarda bekliyorlar.

Erzincan’ın Kemah ve İliç ilçelerinde karlı ve soğuk hava koşullarıyla birlikte koyunların kuzulama dönemi başladı. Yetiştiriciler, kış aylarında yapılan doğumların dikkate alınmadığı takdirde birçok kuzunun ölebileceğini belirttiler. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, gün boyunca yeni doğan kuzulara zaman ayırdıklarını ifade ettiler.

Ocak ayında başlayıp mart ayına kadar devam eden kuzu ve oğlak doğumları, besicilerin zorlu kış şartlarında daha fazla çalışmasına neden oldu. Dondurucu soğuklara maruz kalan Erzincan’da, çiftçiler yeni doğmuş kuzulara adeta kendi çocukları gibi bakıyorlar. Gece boyunca nöbet tutan besiciler, gebe koyunların doğumlarına yardımcı olarak sağlıklı kuzuların dünyaya gelmesini sağlıyorlar. İkiz doğan kuzulara süt yetmediği için biberon ile destek sütü verildiği gibi, annesi ölen kuzular için de aynı işlem uygulanıyor.

Mecit Doğan, küçükbaş hayvancılıktan geçimini sağladığını belirterek, “Gördüğünüz gibi küçükbaş hayvanlarla uğraşıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Ocak ayından itibaren kuzu doğumları başladı. Mart ayına kadar doğumlar tamamlanmış olur. Sabah 6 veya 6 buçuk gibi işe başlıyoruz. Kuzuları emziriyor ve çeşitli yemlerle besliyoruz. Akşam 7-8 gibi işimiz bitiyor ancak doğumlar nedeniyle gece nöbetlerimiz oluyor. Gece doğum takibi yapıyoruz. Yani 7/24 bunun bekçiliğini yapıyoruz” dedi.

Oğlu Yakup Doğan, kuzuların sağlıklı büyümesi için bazı tedbirler aldıklarını söyledi. Doğan, özellikle zorlu doğumların olduğu gece saatlerinde koyunlara yardımcı olduklarını ifade ederek, “Gece koyunlar doğurduğunda bazı koyunlar zorlanıyor ve biz saat başı veya 2 saatte bir gelerek koyunları kontrol ediyor ve gerektiğinde yardımcı oluyoruz, onları ayakta tutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, bu aylarda doğan kuzuların ölüm oranını en aza indirmek için çalışmalarına devam ediyorlar.

Meteoroloji Dairesi uyarıyor: Cumartesi ve Pazar günü hava sıcaklığı düşecek, kar yağışı bekleniyor

Sıradaki haber:

Meteoroloji Dairesi uyarıyor: Cumartesi ve Pazar günü hava sıcaklığı düşecek, kar yağışı bekleniyor