h Dolar 33,9957 % -0.22
h Euro 38,0316 % -0.22
h Sterlin 45,2948 % 0.55
h Altın (Gr) 2.833,67 %1,11
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Genel cerrahi uzmanı: “Uzun süre tuvalette beklemenin zararlarına dikkat!

Genel cerrahi uzmanı: “Uzun süre tuvalette beklemenin zararlarına dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ömer Faruk Bük, uzun süre tuvalette beklemenin makatta çatlağa ve hemoroidal hastalığa yol açabileceğini söyledi. Hemoroid hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Bük, tedavi sürecini açıkladı. Anal fistül ve apseye yol açabilen hemoroidler için seton yöntemi kullanılabiliyor.

Tuvalette Uzun Süre Beklemek Hemoroidal Hastalığa Neden Olabilir

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ömer Faruk Bük, uzun süre tuvalette beklemenin makatta çatlağa ve hemoroidal hastalığa yol açabileceğini belirtti. Medicana International Samsun Hastanesi’nde görevli Opr. Dr. Ömer Faruk Bük, hemoroid hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Tuvalette uzun süre oturan insanlarda makat çatlağı ve hemoroidal hastalıkların sık görüldüğünü vurgulayan Opr. Dr. Ömer Faruk Bük, bu durumun bölgedeki salgı bezlerinde bozukluk, bakterilerin çatlak bölgelerinden cilt altına geçişini kolaylaştırmasından kaynaklandığını belirtti. Uzun süre tuvalette beklemenin makat çatlağına ve hemoroidal hastalığa yol açacağını söyleyen Opr. Dr. Bük, bu durumun bir apseye de neden olabileceğini ifade etti.

Hemoroidal hastalık, makat bölgesindeki çatlaktan ya da hemoroid enfeksiyonundan kaynaklanan bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Opr. Dr. Ömer Faruk Bük, anal fistülün genellikle makatın içinde başlayıp cilde doğru açılan bir tünel oluşturduğunu ve bu durumun sertlik, şişlik, ağrı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. Opr. Dr. Bük, hastaların bu belirtileri fark ettiğinde hemen bir hastaneye veya genel cerrahi uzmanına başvurması gerektiğini ve hızlı tedavi önemini vurguladı. Apse durumunda ise apsenin boşaltılması gerektiğini ifade eden Dr. Bük, fistül varsa tanı aşamasında kontrastlı emar(MR) görüntülemesinin yapılması gerektiğini söyledi. Tedavide en önemli etkenin fistül tünelinin kişinin büyük abdestini tutmasını sağlayan kanalların içine ne kadar aldığı olduğunu belirten Opr. Dr. Bük, tedavide seton yönteminin sıklıkla kullanıldığını açıkladı. Bu yöntemde fistülün dış ağızından başlayarak kasa kadar olan kısmının çıkartılıp, kas içine bir lastik konulduğunu ifade eden Opr. Dr. Bük, lastiğin 3 ila 6 ay süreyle kalabileceğini ve bir sonraki ameliyatta kasın fistül tünelinden ne kadar kurtulduğuna bağlı olarak kesme işleminin yapılabildiğini belirtti.

Tuvalette uzun süre beklemenin hemoroidal hastalığı tetikleyebileceği ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Opr. Dr. Ömer Faruk Bük, düzenli tuvalet alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini ve gerektiğinde uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı.

Canlı organ nakli bekleyenlerin umudu: ‘İkinci bir şans’ talebini öne çıkaran organ bağış çağrısı

Sıradaki haber:

Canlı organ nakli bekleyenlerin umudu: ‘İkinci bir şans’ talebini öne çıkaran organ bağış çağrısı