h Dolar 34,1047 % 0.22
h Euro 38,0825 % 0.22
h Sterlin 45,3803 % 0.09
h Altın (Gr) 2.840,26 %0,40
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Üç farklı virüs, nedeniyle tedavi edilemeyen hastalığın kökeni

Üç farklı virüs, nedeniyle tedavi edilemeyen hastalığın kökeni

Solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülüyor ve bir kişiye birden fazla virüs bulaşabiliyor. Prof. Dr. Sarhan Sakarya, grip, Covid-19 ve RSV enfeksiyonlarının ardışık olarak görüldüğünü belirtti. Boğaz ağrısı ve öksürüğün uzun sürdüğü bu hastalıklarda, kulaktan dolma tedavi yöntemlerinden kaçınılmalı ve doktor tarafından tedavi yöntemi belirlenmelidir. Antibiyotik kullanımını gereksiz hale getirmemek ve hijyen kurallarına uyulması önemlidir. Uzmanlar, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması, maske takılması, el yıkanması, bol sıvı tüketilmesi, sağlıklı beslenme ve temiz havada yürüyüş yapılmasının koruyucu önlemler olduğunu vurguluyorlar.

Solunum yolu enfeksiyonları son dönemde büyük bir artış gösteriyor ve bir kişide birden fazla virüs bir arada görülebiliyor. Grip (influenza), Covid-19 ve RSV enfeksiyonları arka arkaya yaşanıyor. Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, bu durumu değerlendirerek, “Boğazdaki ağrı ve öksürüğün uzun süreli olması, bu hastalıkların ortak özelliğidir. Farklı virüslerin birleşmesi nedeniyle enfeksiyonlar uzun sürebilir ve boğazdaki tahriş uzun süreli gıcık şeklinde öksürüğe neden olabilir” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Sakarya, yanlış tedavi yöntemlerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Soğuk algınlığına karşı sıcak içecekler içmek veya baharatlı limonlu karışımlar tüketmek, hastalığı daha da derinleştirerek boğaz dokusuna zarar verebilir. Bu nedenle, hasta bir hekim tarafından değerlendirilmeli ve hastalığın ne olduğu belirlendikten sonra tedavi planı oluşturulmalı. Eğer antiviral veya antibakteriyel ilaç kullanılmasına gerek yoksa, semptomlara yönelik bir tedaviyle hastanın iyileşmesi sağlanabilir.”

Prof. Dr. Sakarya, salgınlarla birlikte antibiyotik kullanımının da arttığını ve viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin herhangi bir etkisinin olmadığını vurguladı. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Korunma önlemlerine dikkat çekerek, “Bu dönemde enfeksiyonlardan korunmak daha da önem kazanıyor. Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmak, virüs yükünü azaltabilir. Maske takma ve el yıkama gibi hijyenik kurallara uyulmalı, bol sıvı alınmalı ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, taze ve doğal sebze-meyve tüketimi artırılmalı, açık ve temiz havada yürüyüş yapılmalı, ev ve iş yerleri sık sık havalandırılmalı, selamlaşırken öpüşme alışkanlığından vazgeçilmelidir. Hasta kişilerin öksürme sırasında ağızlarını elleriyle kapatması ve maske kullanması da son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

Hastanelerin dolduğu hastalık: Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sağlık sistemi sıkıntıda

Sıradaki haber:

Hastanelerin dolduğu hastalık: Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sağlık sistemi sıkıntıda