h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Siyaset
  • ABD ve İsrail Arasında Filistin Devleti Konusunda Anlaşmazlık

ABD ve İsrail Arasında Filistin Devleti Konusunda Anlaşmazlık

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu ve bunu ABD yönetimine bildirdiğini söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise ABD ve İsrail'in bu konuda farklı düşündüğünü ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise Filistin devleti kurulmadan bölgedeki sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin devletine karşı olduğunu ve bunu ABD yönetimine de ilettiğini söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise ABD ve İsrail’in farklı bakış açılarına sahip olduğunu vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise ABD’nin iki devletli çözümü desteklediğini belirterek, “Zorlukları bir Filistin devleti olmadan çözmek mümkün değil” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ablukası devam ederken, Washington ve Tel Aviv arasında “Filistin devleti” tartışması yaşanıyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş sonrası planlarda Filistin devletinin kurulmasını reddettiğini ve bunu ABD yönetimine ilettiğini dile getirdi. Netanyahu, İsrail’in Ürdün Nehri’nin batısındaki tüm topraklarda güvenlik kontrolüne sahip olması gerektiğini ve bunun Filistin devletinin gelecekteki topraklarını kapsadığını belirtti. Netanyahu, “ABD’li dostlarımıza bu gerçeği söyledim ve İsrail devletini tehlikeye atacak bir şeyi kabul etmedim” şeklinde konuştu.

ABD ise Netanyahu’nun açıklamalarına hemen yanıt verdi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD ve İsrail’in olaylara farklı açılardan baktığını ifade etti. Kirby, “Filistinlilerin bağımsız bir devlette barış ve güvenlik içinde yaşama hakkı olduğuna inanıyoruz” dedi. Gazze’nin nasıl olacağı konusunda ABD’nin net bir görüşe sahip olduğunu belirten Kirby, Gazze’de Filistin halkının söz ve oy hakkına sahip olduğu bir yönetim istediklerini ve Gazze’nin yeniden işgal edilmemesi gerektiğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise bölgedeki sorunların Filistin devleti kurulmadan çözülemeyeceğinin altını çizerek, “İsrail’in tarihi zorluklarla başa çıkmak için önemli bir fırsata sahip olduğunu düşünüyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özel: “Artık sizin sorunlarınızdan daha büyük bir sorun yok”

Sıradaki haber:

CHP Genel Başkanı Özel: “Artık sizin sorunlarınızdan daha büyük bir sorun yok”