h Dolar 35,2565 % 0.16
h Euro 36,8301 % 0.16
h Sterlin 44,4337 % 0.42
h Altın (Gr) 2.963,86 %0,33
h BIST100 9.626,56 %-1,01
a
  • Vakit
  • Siyaset
  • Almanya, yeni yasa ile çifte vatandaşlık imkanını sunuyor

Almanya, yeni yasa ile çifte vatandaşlık imkanını sunuyor

Almanya'da yeni vatandaşlık yasasının federal mecliste kabul edilmesiyle Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaştırıldı. Yasa ile çifte vatandaşlık engeli kaldırılarak, isteyenler hem Türk hem de Alman vatandaşı olabilecek. Ayrıca vatandaşlık için gerekli ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi. Almanya'da doğan ve en az 5 yıl ikamet eden çocuklar da vatandaşlık hakkına sahip olacak. Ancak vatandaşlık başvurularında bazı şartlar aranacak ve yapılan yanlış beyanlar veya anayasaya aykırı davranışlar vatandaşlığın iptal edilmesine yol açabilecek. Yasa tasarısının 2 Şubat'ta Federal Konsey'de onaylanması ve Cumhurbaşkanı'nın imzasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Almanya’da yeni vatandaşlık yasası kabul edildi: Çifte vatandaşlık kolaylaştı

Almanya’da federal mecliste kabul edilen yeni vatandaşlık yasa tasarısıyla birlikte Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaştırıldı ve çifte vatandaşlık engeli kaldırıldı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan yasa tasarısı, muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen oybirliğiyle kabul edildi.

Yeni yasa, “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” adıyla anılıyor ve Alman vatandaşlığına geçişi hızlandırıp kolaylaştırıyor. Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendiren bu yasa, Alman vatandaşı olmak isteyenlerin diğer ülkenin vatandaşlığından çıkma zorunluluğunu da kaldırıyor. Böylece isteyenler çifte vatandaşlığa sahip olabilecek.

Yeni düzenlemeye göre, Alman vatandaşlığına geçmek için yasal olarak istenen 8 yıl ikamet etme süresi 5 yıla indirildi. Ayrıca kişinin ülkedeki yaşam şartlarına hızlı uyum sağlaması, sosyal alanda gönüllü çalışmalara katılması veya okulda, iş hayatında özel başarılar göstermesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla kadar düşebilecek.

Almanya’da doğup Alman vatandaşı olmayan çocuklar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşı olabilecek. Ayrıca Almanya’da doğup büyüyen ve ebeveynlerinin vatandaşlığıyla Alman vatandaşlığı kazanan gençlerin 23 yaşına ulaşınca bir ülkeyi seçme zorunluluğu da kaldırıldı.

Ancak yeni yasa, bazı şartların yerine getirilmesini de gerektiriyor. Alman vatandaşı olmak isteyenlerin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlamaları gerekiyor. Ayrıca, vatandaşlık başvurusu yapanların entegrasyon sağladıklarını ve iyi derecede Almanca bildiklerini kanıtlamaları için “Einbürgerungstest” adı verilen vatandaşlık testini geçmeleri gerekiyor.

Alman pasaportunu almak isteyenlerin, Almanya anayasasında yer alan özgür, demokratik temel düzeni desteklemesi bekleniyor. Antisemitik, ırkçı veya cinsiyetçi eylemlerde bulunanlar veya benzeri suçlara karışanlar ise Alman vatandaşlığına kabul edilmeyecek.

Yasa tasarısı, federal mecliste kabul edildikten sonra Federal Konsey’de onaylanacak ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek. Bundes İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Almanya’da şu anda yaklaşık 12 milyon yabancı uyruklu bulunuyor ve bu kişilerin 5.3 milyonu en az 10 yıldır Almanya’da yaşıyor.

AK Parti’nin adayı Mehmet Uyanık, Amasya’yı birlikte yöneteceğimiz ilk konuşmasını yaptı.

Sıradaki haber:

AK Parti’nin adayı Mehmet Uyanık, Amasya’yı birlikte yöneteceğimiz ilk konuşmasını yaptı.