h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • SMA Hastalığına İlişkin Erken Tanı Yöntemleri: İşte Detaylar!

SMA Hastalığına İlişkin Erken Tanı Yöntemleri: İşte Detaylar!

Samsun'da spinal müsküler atrofi (SMA) hastalığının önlenmesi için çiftlerin evlilik öncesi tarama programı devam ediyor. Bu kapsamda 26.949 kişiye SMA testi yapıldı ve 333 kişiden 6'sında SMA teşhisi konuldu. Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan SMA tarama testi uygulaması, kan testi veren çiftlere hızlı sonuçlar sağlamak amacıyla devam ediyor. İl Sağlık Müdürü, tarama programının gelecekte çocukları SMA hastalığından koruyarak büyük sağlık sorunlarını engellemeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, tedavinin etkili olduğu erken dönemde tarama yapılan yenidoğan bebeklerin hastalığı erken dönemde teşhis edebileceği ve tedavi imkanı yakalayabileceği vurgulandı.

Samsun’da Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesine yönelik çiftlerin evlilik öncesi tarama programı devam ediyor. Şu ana kadar 26 bin 949 kişiye SMA testi yapıldı ve 333 kişi SMA taşıyıcılığı şüphesiyle sonuçlandı. Bu kişilerden altısı kesin SMA tanısı aldı.

SMA tarama testi, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan bir proje kapsamında Samsun’da uygulanmaktadır. Anne-baba olmayı planlayan kişiler, sağlık merkezlerine giderek kan testi yapmaktadır. Kan örnekleri Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Genetik Hastalıklar Tarama Laboratuvarına gönderilir ve sonuçlar hızlı bir şekilde ailelere bildirilir.

Bu konuda bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, “SMA hastalığı, kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığıdır ve erken dönemde tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından iki yıldır SMA tarama programı yürütülmektedir. Son iki yılda 26 bin 949 kişiye SMA testi yapıldı ve 333 kişiye SMA tanısı konuldu” dedi.

Müdür Uras ayrıca, “Yeni evlenecek veya anne baba olmayı düşünen çiftler, ücretsiz olarak sunulan bu tarama hizmetiyle çocuklarını SMA hastalığından koruyabilmektedir. Eğer genetik risk taşıdığı belirlenen çiftler, tüp bebek yöntemini tercih ederlerse, devlet tarafından tüm maliyet karşılanmakta ve böylelikle sağlıklı bir çocuğa sahip olabilmektedirler. Ayrıca tedavinin etkili olduğu erken dönemde tarama yapma imkanımız da bulunmaktadır. Tanısı konulan bebekler ise Türkiye genelinde bulunan tedavi merkezlerinde erken dönemde tedavi imkanı bulabilmektedir. Bu nedenle tüm yeni evlenecek veya çocuk sahibi olmayı düşünen ailelerimize seslenmek istiyoruz: Lütfen ücretsiz SMA testini yaptırmak için aile hekimliklerine başvurun. Bu testi ihmal etmeyin ve çocuklarınızın geleceğini riske atmayın” şeklinde konuştu.

40 bine yakın olaya müdahale edildi: İşte detaylar!

Sıradaki haber:

40 bine yakın olaya müdahale edildi: İşte detaylar!