h Dolar 33,9957 % -0.22
h Euro 38,0316 % -0.22
h Sterlin 45,2948 % 0.55
h Altın (Gr) 2.833,67 %1,11
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Endişe Bozukluğunun Habercisi Olabilecek Belirtiler Nelerdir?

Endişe Bozukluğunun Habercisi Olabilecek Belirtiler Nelerdir?

Doç. Dr. Taha Can Tuman, yaygın anksiyete bozukluğunun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Bu rahatsızlık genellikle orta yaş ve yaşlılarda, kadınlarda, ek hastalıkları olanlarda ve yalnız yaşayanlarda daha sık görülüyor. Anksiyete bozukluğuna sürekli kaygı ve endişeyle birlikte huzursuzluk, gerginlik, kolay yorulma, odaklanma güçlüğü, uyku bozuklukları, kas gerginliği ve çabuk sinirlenme gibi belirtiler eşlik ediyor. Bu hastalığın tedavi edilebilir olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tuman, ilaçlar ve bilişsel davranışçı terapinin kullanıldığını belirtti.

Yaygın anksiyete bozukluğu, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir rahatsızlıktır diyen Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Taha Can Tuman, hastalığın orta yaş ve yaşlılarda, kadınlarda, ek hastalıkları olanlarda ve yalnız yaşayanlarda daha sık görüldüğünü vurguladı. Yaygın anksiyete bozukluğunun sürekli kaygı ve endişeyle birlikte huzursuzluk, gerginlik, kolay yorulma, odaklanma güçlüğü, uyku bozuklukları, kas gerginliği, çabuk sinirlenme gibi belirtilerin en az üçünün eşlik ettiği bir hastalık olduğunu belirten Dr. Tuman, hastaların günlük yaşam olaylarıyla ilgili sürekli endişe duyduklarını ve endişelerinin uzun süredir devam ettiğini ifade etti.

Dr. Tuman ayrıca, yaygın anksiyete bozukluğunun fiziksel etkilerine de dikkat çekti. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerde baş, boyun ve sırt ağrıları, kas gerginliği, terleme, ağız kuruluğu gibi bedensel belirtilerin sıkça görüldüğünü belirtti. Hastalığın yaşam boyu görülme sıklığının yaklaşık olarak %5 olduğunu ve hastaların uzun süreli endişe nedeniyle depresyon ek tanısı alabileceğini de sözlerine ekledi.

Tedavi sürecinde ise Dr. Tuman, ilaç ve bilişsel davranışçı terapinin kullanılabileceğini belirtti. Terapide, belirsizliğe tahammülsüzlük ele alınarak hastanın endişeleriyle baş etme becerileri üzerinde çalışıldığını ifade etti. Ayrıca, çocukluk dönemi ve kaygılı bir ebeveynin etkisiyle gelişmiş olan dayanıksızlık şemalarının da terapide ele alındığını belirtti. Terapi sırasında bu bileşenlere müdahale edildiğini ve sorun çözme becerilerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyen kaçınma ve güvenlik sağlayıcı davranışların da ele alındığını da ifade etti.

SMA Hastalığına İlişkin Erken Tanı Yöntemleri: İşte Detaylar!

Sıradaki haber:

SMA Hastalığına İlişkin Erken Tanı Yöntemleri: İşte Detaylar!