h Dolar 34,0816 % 0.15
h Euro 38,1569 % 0.15
h Sterlin 45,3424 % -0.02
h Altın (Gr) 2.832,21 %0,12
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Azerbaycan’da Kanlı Ocak Şehitleri 34 yıl sonra anıldı

Azerbaycan’da Kanlı Ocak Şehitleri 34 yıl sonra anıldı

Azerbaycan, 20 Ocak 1990'da Sovyet ordusunun Bakü'ye girmesinin ardından meydana gelen katliamda hayatını kaybeden 20 Ocak şehitlerini 34. yıl dönümünde andı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva'nın katıldığı törende, şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfiller bırakıldı ve 20 Ocak olaylarının anısına trafik bir dakikalığına durdu. Azerbaycan'ın yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri ve temsilcilikleri de 20 Ocak ile ilgili anma törenleri düzenledi. 20 Ocak katliamının 34. yılında şehitlerin hatıralarının hala yaşadığı vurgulanarak, bu olayların kalplerde ve hatıralarda daima yer alacağı ifade edildi.

Azerbaycan, 20 Ocak 1990’da Sovyet ordusunun Bakü’ye girmesinin ardından gerçekleşen katliamda hayatını kaybeden 20 Ocak şehitlerini, 34. yıl dönümünde anma töreniyle hatırladı.

20 Ocak 1990’da Sovyet ordusunun Bakü’ye girişiyle sonuçlanan facianın 34. yıl dönümü, resmi bir törenle kutlandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva’nın ziyaretiyle başlayan anma törenine katılanlar, şehitlik alanına gelerek mezarlara kırmızı karanfiller bıraktı. Azerbaycan’da 20 Ocak olaylarının 34. yıl dönümünde, 12.00’de trafik akışı bir dakika boyunca durduruldu. Hazar Denizi’ndeki gemiler, araçlar ve otobüsler korna ve siren sesleriyle eşlik ederken, devlet binalarında bayraklar yarıya indirildi. Yoğun katılım ve güvenlik nedeniyle şehitlik alanına giden tüm sokaklar trafiğe kapatıldı. Ayrıca, uluslararası kamuoyunun ilgisini çekmek için Azerbaycan’ın yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri, diplomatik temsilcilikleri ve Azerbaycan toplulukları tarafından 20 Ocak ile ilgili anma törenleri düzenlendi.

20 Ocak katliamından 34 yıl geçmesine rağmen, şehitlerin anısının hala kalplerde yaşadığını belirten Vügar Abdullayev, “Silahsız insanları yetiştiren bir ülke ve halk, hiçbir zaman yenilmez. Bu insanların canı pahasına bile olsa, biz Rus İmparatorluğu’nun pençesinden kurtulduk. Şehitler ölümsüzdür ve vatan bölünemez. Sadece 20 Ocak şehitlerinin değil, 1. ve 2. Karabağ Savaşları’nda ölen şehitlerin ruhları karşısında saygıyla eğiliyoruz. 20 Ocak faciası, 100 yıl bile geçse kalbimizde ve hatıralarımızda yaşamaya devam edecektir” dedi.

20 Ocak’ta, genç ya da yaşlı fark etmeksizin herkesin kendini tanklara karşı savunduğunu ifade eden Nezibe Memmedova, “Gençleri göz altına alıyorlardı. Onları engellemeye çalıştığımda defalarca darbeye uğradım. Kendimizi tankların önüne atarak neden gençlerimizi ve halkımızı öldürdüklerini sorguluyorduk. Bu olayların canlı bir tanığıydım. Allah şehitlerimize rahmet eylesin. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Onların sayesinde işgal altındaki topraklarımızı geri aldık. Allah gazilerimize şifa versin. Şükürler olsun ki devletimiz ve milletimiz bağımsız oldu. İşgal altındaki topraklarımız geri alındı ve insanlarımız o topraklara geri dönüyor” şeklinde konuştu.

20 Ocak katliamı

Azerbaycan’ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğü mücadelesinde kahramanca bir sayfa olan 20 Ocak 1990’da, Ermenistan’ın toprak iddialarına karşı çıkan ve eski SSCB yönetiminin buna göz yummasına öfkelenen kişiler, Bakü’nün sokaklarını ve meydanlarını işgal etti. SSCB ordusu, bu direnişe karşı askeri güçle karşılık vererek faciayı tetikledi.

19 Ocak’ı 20 Ocak’a bağlayan gece, SSCB ordusu Azerbaycan’a yönelik askeri operasyonlara başladı. Kanlı 20 Ocak katliamında, 149 kişi öldürüldü, 744 kişi ağır yaralandı ve 400 kişi yasadışı şekilde gözaltına alındı.

Talas ilçesinde ünlü müzisyen Tevfik Soyata’dan muhteşem bir müzik dinletisi

Sıradaki haber:

Talas ilçesinde ünlü müzisyen Tevfik Soyata’dan muhteşem bir müzik dinletisi