Video Galeri
Karabük Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, 2 yıl önce başlattıkları uzayda gıda ürünleri yetiştirme çalışmalarını sürdürmekte. Karabük BİLSEM öğrencileri, uzayda bitki yetiştirme teknolojileri üzerinde çalışan bilim insanlarına veri sağlayarak, iki ayrı projede faaliyet gösteriyor. Birinci projede, bitki atıklarından elde edilen oksijen salınımlı polimer gübre üzerinde NASA’dan temin edilen gübreyle deneyler yapılmaktadır. İkinci projede ise Akdeniz fesleğeni yerel tohumlarla kıyaslanarak araştırılmaktadır.
Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, gençlerin yaşama hazırlanmasında akademik başarının yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde de önemli bir yer tutmasını hedeflediklerini belirtti. Bu çerçevede, Karabük BİLSEM öğrencilerinin uzayda gıda ürünleri yetiştirme konusunda güzel bir çalışma gerçekleştirdiğini aktaran Akbaş, 7 öğrencinin öğretmenleri eşliğinde çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Akbaş ayrıca, Karabük’te gerçekleştirilecek olan bir bilim şenliğinde Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı davet etmeyi düşündüklerini ve öğrencilerin daha da başarılı çalışmalar yapacağını belirtti.
BİLSEM fen bilimleri öğretmeni Hanife Kılıç ise 2 yıl önce başladıkları “Growing Beyond Earth (GBE-Dünya Ötesinde Büyüme)” projesini bu yıl da sürdürdüklerini ifade etti. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Doç. Dr. Cengiz Kahraman ve Doç. Dr. Gökhan Çaylı hocalarının desteğiyle bitki atıklarından elde edilen oksijen salınımlı polimer gübre çalışmasının NASA’dan temin edilen gübreyle birlikte denenmekte olduğunu belirten Kılıç, bu çalışmanın verilerinin uzayda atıkların mümkün olduğunca azaltılması açısından önemli olduğunu vurguladı. Diğer projelerinden birinin de Akdeniz fesleğeniyle yerel tohumları karşılaştırarak araştırma yapmak olduğunu sözlerine ekledi.
Öğrencilerden Muhammed Ali Telli ise geçen yıl yaptıkları projede çok fazla bitki atığı olduğunu fark ettiklerini ve bu atıkları gübre olarak kullandıklarını paylaştı. İstanbul Üniversitesindeki hocalarından temin ettikleri gübrelerle ekimlerini gerçekleştirdiklerini belirten Telli, umutlarının verimli sonuçlar almak ve daha fazla verime ulaşmak olduğunu ifade etti. Projenin ikinci kısmında ise Türkiye’nin yerel tohumlarını kullanarak daha fazla verim elde etmeyi hedeflediklerini ve yaz aylarında safran çiçeği denemeleri yapacaklarını dile getirdi.
Öğrencilerin Karne Hediyesi olarak Gidecekleri Yer: Hayvanat Bahçesi