Video Galeri
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin liderliğinde, Lozan Mübadil Dernekleri’nin iş birliğiyle düzenlenen ‘Yüzyıllık Sızı’ etkinliği, mazide kalıcı acılarla dolu bir yolculuğun adı olan mübadeleyi, sanatsal bir anlatımla günümüze taşıdı.
Balkanlar ve Kafkaslar başta olmak üzere Anadolu’nun çeşitli illerinden yoğun göçlerle şekillenen Bursa’ya Lozan Mübadelesi ile gelen vatandaşların, bir asır önce göç yollarında yaşadıkları hikayeler, sanatsal bir etkinlikle günümüze taşındı. Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği, Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği, Girit ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Demirtaş Lozan Mübadilleri Derneği, İfem Sanat, Prusa Sanat ve Ayvalık Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü’nün katılımıyla gerçekleşen etkinlik, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Recep Altepe, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk gibi pek çok isim ile mübadelenin dernek başkanları ve yöneticileri de katıldı.
Açılış konuşmasında Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, 100 yıl önceki acılar ve özlem anısına gençleri sanatla buluşturarak katkı sunmanın önemini vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da mübadelenin anlamını anlatmak adına dernek başkanlarıyla aylarca çalıştıklarını belirterek, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür etti. Bursa’nın göçlerle şekillenen bir kent olduğunu fakat mübadelenin zorunlu bir göç olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Lozan’da alınan kararlarla insanlar bir gecede evlerini, ailelerini, dostlarını ve sevdiklerini geride bırakmak zorunda kalmışlardır. Bu acıları bir daha yaşamamak için birlik ve beraberlik içinde hayatımızı sürdürmek zorundayız.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Aktaş, etkinliğin düzenlenmesine katkı sunan dernek başkanlarına plaket verdi. Programı Mahmut Cemal Sari ve Şiir Deniz Ünal’ın seslendirdiği mübadele türküleri ile başladı. Türkülerin hikayeleri eşliğinde devam eden programda, izleyiciler de türkülere eşlik ettiler. Kurtuluştan Mübadeleye Danslı Anlatı Gösterisi ise salonun büyük ilgisini çekti. Sanatsal unsurlarla mübadelenin acılarının sahneye taşınması, izleyicileri duygulandırdı.
Niğde Tabal Gastronomi Evi, Rektörlerden Tam Not Aldı