h Dolar 34,2596 % -0.01
h Euro 36,9694 % -0.01
h Sterlin 44,4826 % -0.02
h Altın (Gr) 3.028,40 %0,03
h BIST100 8.734,52 %-1,18
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Polonya’da eski İçişleri Bakanı ve yardımcısının tutuklanmasıyla muhalefet sokağa çıktı

Polonya’da eski İçişleri Bakanı ve yardımcısının tutuklanmasıyla muhalefet sokağa çıktı

Polonya'da ana muhalefetteki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) destekçileri, eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ile Yardımcısı Maciej Wasik’in tutuklanmasını ve kamu yayın kurumlarındaki yönetim değişikliğini protesto etti. PiS Genel Başkanı Jaroslaw Kaczynski’nin çağrısı üzerine toplanan protestocular, Başkent Varşova'da bir gösteri düzenledi. Göstericiler, kamu yayın kurumlarında yapılan değişiklikleri ve tutuklamaları protesto ederken, PiS yanlısı sloganlar attılar. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise tutuklananları yeniden affetmek için çalışma başlattığını duyurdu.

Polonya’da Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) destekçileri, eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ve Yardımcısı Maciej Wasik’in tutuklanmasını ve kamu yayın kurumlarında yapılan yönetim değişikliğini protesto etti. Başkent Varşova’da gerçekleşen gösteriye ülke genelinden gelen PiS yanlıları katıldı. Göstericiler, yeni kurulan koalisyon hükümeti tarafından yapılan kamu yayın kurumu değişikliklerini ve tutuklamaları eleştirerek, “Tusk Brüksel’e değil, hapse” sloganları attılar.

PiS Genel Başkanı Jaroslaw Kaczynski, protesto sırasında yaptığı konuşmada, hükümeti ve Avrupa Birliği’ni eleştirdi. Kaczynski, hükümetin devletin tüm kurumlarını ele geçirmeye çalıştığını ve yapılan değişikliklerle özgür medyanın yok edildiğini savundu. Kaczynski, “Bağımsız, egemen Polonya için, Polonya’yı savunmak için bu büyük savaşı kazanmak zorundayız. Kazanacaksak bu hükümeti değiştirmek zorundayız” dedi.

Protestocular daha sonra kamu yayın kurumu Televizyon Haber Ajansı’na yürüdü. Organizatörler protestoya 300 bin kişinin katıldığını belirtirken, Varşova Belediyesi katılımcı sayısını 35 bin olarak açıkladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise Kaminski ve Wasik’i yeniden affetmek için çalışma başlattığını duyurdu. Duda daha önce de bu isimleri cezaevinden affetmişti. Kaminski ve Wasik hakkında 2007-2010 yılları arasında “görevi kötüye kullanmak” ve “yolsuzluğa azmettirmek” suçlamalarıyla dava açılmış ve 2015’te suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırılmışlardı. Ancak Cumhurbaşkanı Duda’nın af yetkisini kullanarak, hapis cezalarını 2016’da affettiğini açıklamıştı. Varşova Savcılığı ise Cumhurbaşkanı’nın af yetkisinin bu durumda geçerli olamayacağını belirterek dosyayı Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı. Yüksek Mahkeme ise geçtiğimiz sene haziran ayında af yetkisinin bu durumda geçerli olamayacağına hükmederek dosyayı Varşova Bölge Mahkemesi’ne göndermişti. Varşova Bölge Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde Kaminski ve Wasik’i suçlu buldu ve 2’şer yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kaminski, hapis cezasının ardından açlık grevine başlamış ve dün itibariyle siyasi mahkum statüsüne geçtiğini duyurmuştu.

Liseli gençler, kandil akşamında halka helva ikram etti

Sıradaki haber:

Liseli gençler, kandil akşamında halka helva ikram etti