Video Galeri
Göz tansiyonu, pek çok kez belirti göstermeyen ve genellikle rutin göz muayeneleriyle tespit edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalık, gözün arkasındaki optik siniri etkileyerek kalıcı görme kaybına yol açabilir. Dünya genelinde 284 milyon kişinin görme engeli olduğu bilinirken, bu sayının 1 milyon 39 binden fazlası Türkiye’de yaşamaktadır.
Glokom, halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinir ve tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanabilecek bir göz rahatsızlığıdır. Bu hastalığı yaşayanların yarısı ise bunun farkında değildir. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda sıklıkla görülen bir sorundur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı, çocukların göz muayenelerini zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca 65 yaş ve üstü vatandaşların %60’ı görme engeli yaşamaktadır.
Diyarbakır Memorial Hastanesi’ndeki bir doktor, çocuklarda özellikle göz tansiyonu ve katarakt hastalığının sık görüldüğünü belirtmiştir. Bebeklerin göz muayenesi için aile hekimlerine başvurulması ve gerektiğinde bir göz doktoruna yönlendirilmesi önemlidir. Aynı şekilde yaşlılarda da göz hastalıklarının yaygın olduğunu söyleyen doktor, basit önlemlerle birçok sorunun önlenebileceğini vurgulamıştır.
Diğer yandan, erken teşhisin göz hastalıklarında önemli bir faktör olduğunu belirten doktor, 65 yaş ve üstündeki bireylerde katarakt, göz tansiyonu, sarı nokta ve diyabetik retinopati gibi hastalıkların sıkça görüldüğünü aktarmıştır. Kataraktın artık kolay bir ameliyatla tedavi edilebildiği ancak gecikmelerin komplikasyon riskini artırdığı belirtilmiştir. Göz tansiyonu ise hiçbir belirti göstermediği için kaybedilen bir gözle fark edilir hale gelir. Ancak birkaç ilaçla hastaların ameliyat gerektirmeden iyileştirilebileceği ifade edilmiştir. Son olarak, sarı nokta hastalığının da son yıllarda artış gösterdiği ve her beş yaşlının birinde bu hastalıkla karşılaşıldığı belirtilmiştir. Erken teşhisin ve düzenli takiplerin tedavi sürecinde önemli olduğu vurgulanmıştır.
Gazze’den 85 hasta ve yaralı daha Türkiye’ye ulaştı