Video Galeri
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hava giderek soğuyor ve kar yağışı bekleniyor. Bu durumda, insanlar hastalanmadan soğuk kış günlerini geçirmek için genellikle ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve adaçayı gibi bitki çaylarını tercih ediyor. Aktarlar ise özellikle ıhlamur talebinin arttığını belirtiyor.
Aktarlar, kış aylarında genellikle bitki çaylarına olan ilginin arttığına dikkat çekiyor. Osman Gündoğdu adlı bir aktar, “İnsanlar genellikle ıhlamur, adaçayı, zencefil ve zerdeçal gibi bitki çaylarıyla şifa arıyorlar. Bitki çaylarının sağlığa faydalı olduğunu bildikleri için bizi tercih ediyorlar. Özellikle soğuk algınlığına karşı kış çayını öneriyoruz. Bu çayda, zerdeçal, zencefil, havlucan, tarçın, kuşburnu, papatya, ebegümeci, zeytin yaprağı, portakal ve limon kabuğu gibi çeşitli malzemeler bulunuyor. İnsanlara bu çayı tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
Ihlamur tüketenlere de tavsiyelerde bulunan Gündoğdu, “Ihlamuru uzun süre demlememek önemlidir. Normal demleme yöntemiyle çay demlenip kısa sürede tüketilirse daha iyi sonuç alınır. Çünkü ıhlamur uzun süre kaynatılırsa özelliğini kaybeder” şeklinde konuştu.
Çok sayıda insanın görme engeli ile mücadele ettiği dünyada, Türkiye’de ise 1 milyon 39 binden fazla kişi bu zorlukla karşılaşıyor