h Dolar 34,4465 % 0.3
h Euro 36,3032 % 0.3
h Sterlin 43,4559 % -0.34
h Altın (Gr) 2.836,84 %0,10
h BIST100 9.389,62 %-0,33
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Plastik tüketiyoruz, içerisinde plastik bulunan ürünler de tüketiyoruz

Plastik tüketiyoruz, içerisinde plastik bulunan ürünler de tüketiyoruz

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Doç. Dr. Sedat Gündoğdu'nun yaptığı açıklamaya göre, doğaya atılan plastikler zamanla parçalanarak toprağa yerleşiyor ve mikro ve nano plastikler şeklinde tarım ürünlerine ve suya transfer oluyor. Bu durum insan sağlığını tehdit ediyor ve plastik tüketimi ve üretiminin kısıtlanması gerekiyor. Özellikle plastik kullanılan marullarda insanlara mikro plastik partiküllerin bulaşabildiği deliller bulunuyor. Bir litrelik pet şişede 300 bin nano plastiğin vücuda girdiğine dair raporlar yayımlanmış durumda. Bu miktarın daha da fazla olabileceği göz önünde bulundurulmalı.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastik atıkların doğanın ve insan sağlığının giderek daha fazla tehdit altında olduğunu belirtti. Gündoğdu, “Plastik atıklar toprakta zamanla küçük parçalara ayrılır ve tamamen toprağa yerleşir. Bu parçacıklar, yetiştirilen ürünlere ve suya transfer olur” dedi.

Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde “Çukurova’nın yeni mahsulü: Plastik” başlıklı bir seminer düzenledi. Seminerin ardından yaptığı açıklamada, doğaya atılan plastiklerin insan sağlığı için tehlike oluşturduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Toprakta kalan plastikler zamanla doğal ve beşeri faktörlerle daha küçük parçacıklara ayrılıyor. Bu parçacıklar mikro ve nano plastikler oluşturuyor. Birçok bilimsel çalışma, mikro ve nano plastiklerin tarlada yetiştirilen ürünlere transfer olduğunu gösteriyor. Bu plastikler, tüketilen ürünlerle birlikte canlılara ve insanlara geçebiliyor. Plastik, tükettikleriyle temas etmeye başladığı anda bulaşma gerçeğiyle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Gündoğdu, plastik kullanılan marullarda insanlara mikro plastik partiküllerinin bulaşabileceğine dair çok sayıda kanıt olduğunu ifade etti. Bir litrelik bir pet şişede 300 bin nano plastik parçacığının bulunduğunu ve bu plastiklerin vücuda girdiğini gösteren bir raporun yayınlandığını belirten Gündoğdu, “Bu miktarın aslında çok daha fazla olabileceğini unutmamak gerekiyor. Günümüzde birçok insan ambalajlı sularla birkaç litre su tüketerek bu mikro ve nano plastikleri vücutlarına alıyor. Bunun önüne geçmek için, plastik üretimini ve kullanımını özellikle gıda endüstrisinde sınırlamak gerekiyor. Aksi takdirde plastik tüketimi ve üretimi devam ettiği sürece, bu oranlar her geçen gün artacak” dedi.

Hastaların %10’una Influenza A teşhisi koyuldu

Sıradaki haber:

Hastaların %10’una Influenza A teşhisi koyuldu