h Dolar 35,3918 % 0.13
h Euro 36,5136 % 0.13
h Sterlin 44,0192 % 0.48
h Altın (Gr) 3.000,38 %-0,68
h BIST100 10.075,17 %1,14
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Bursa havlusu, coğrafi işaret tescili alarak önemli bir adım attı

Bursa havlusu, coğrafi işaret tescili alarak önemli bir adım attı

Bursa Ticaret Borsası, Bursa Havlusu için coğrafi işaret tescili aldı. Bursa'nın tarihi ve kültürel değerlerini temsil eden Bursa Havlusu, tescillenerek koruma altına alındı. Böylece ürünün özgünlüğü ve kalitesi belgelendi ve pazarda daha da değer kazanması sağlandı. Bursa Ticaret Borsası, yerel üreticilere destek olmayı ve ürünlerini yeni pazarlara açmayı hedefliyor. Bursa Havlusu, dokuma tezgahlarında ilmekli olarak dokunan ve bitkisel desenlerle süslenen bir pamuk havludur.

Bursa Ticaret Borsası, Bursa’nın marka değerlerini koruma ve yerel ürünleri destekleme amacıyla yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi. Bursa Pideli Köftesi’ne coğrafi işaret tescili almış olan Bursa Ticaret Borsası, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuru sonucunda “Bursa Havlusu” için de coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. Bu tescil sayesinde Bursa Havlusu, Bursa’nın tescilli ürünleri arasında yerini aldı.
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursa Havlusu’nun coğrafi işaret tescili almasının kent ekonomisine ve marka değerlerine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti. Matlı, coğrafi işaret tescilinin, ürünlerin özgünlüğünü ve kalitesini belgelediğini ve yerel ekonomiyi desteklediğini vurguladı. Bursa Havlusu’nun coğrafi işaret tescili sayesinde daha da değer kazanacağı ve pazarda ayrıcalıklı bir konuma sahip olacağı düşünülüyor.
Başkan Matlı, Bursa’nın kendine özgü lezzetleri, tarihi ve kültürel çeşitliliğiyle Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Oda ve borsaların, coğrafi işaretli ürünlere yönelik tanıtım faaliyetleri sayesinde konunun daha geniş kitleler tarafından fark edildiğini belirtti. Bursa Ticaret Borsası olarak, kentlerinin kültürel mirasına ve tarihine sahip çıkarak üretimi ileriye taşımak ve ürünlerini yeni pazarlara açmak için çalıştıklarını ifade etti. Tüketici bilincinin artması ve geleneksel ürünlere olan talebin artışı, coğrafi işaretli ürünlerin pazar payını ve ürünün sürdürülebilirliğini güçlendirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Bursa Havlusu, üstten vuruşlu dokuma tezgâhlarda havlı olarak dokunan bir tür havludur. Ürünün zemin çözgüsü, hav çözgüsü ve atkı olmak üzere üç iplik sistemiyle dokunduğu belirtilmektedir. Bursa Havlusu’nun desensiz olabileceği gibi bazı modellerinde bitkisel desenler ve/veya minare işlemeleri bulunmaktadır. İpliğin boyasız ya da boyanmış olarak kullanıldığı Bursa Havlusu, boyut ve desen konusunda herhangi bir sınırlama olmamakla birlikte genellikle bitkisel desenler kullanılmaktadır.

Mete Yarar, Türkiye’nin 100. yılını Başiskele’de anlattı

Sıradaki haber:

Mete Yarar, Türkiye’nin 100. yılını Başiskele’de anlattı