Video Galeri
2024 yılında sağlıklı bir yaşam için diyetisyen Gül Uygun Karakulak tarafından verilen beslenme tüyolarını sizler için derledik. Karakulak, öğünlerin geçiştirilmemesi gerektiğini ve haftalık menü planlamalarının mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı. Haftanın 2-3 gününde kurubaklagilleri, 2-3 gününde ise balığı tercih etmenin önemli olduğunu belirtti.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksinden Diyetisyen Gül Uygun Karakulak, sağlıklı beslenme tüyoları verdi. Sağlıklı beslenmenin ilk adımının kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçılmaması olduğunu söyleyen Karakulak, haftada 2-3 kez kırmızı et tüketiminin uygun olduğunu ifade etti. Diğer günler için ise yağsız beyaz etlerin (tavuk, balık gibi) tercih edilebileceğini belirtti. Kırmızı etin fazla tüketiminin kolesterol yüksekliği, karaciğer yağlanması, kanser gibi riskleri beraberinde getirdiğini de ekledi.
Kalp sağlığı için ikinci adım olarak zeytinyağının önemine dikkat çeken Karakulak, zeytinyağının oleik asit içeriğiyle sağlığımıza olumlu etkilerde bulunan bir yağ çeşidi olduğunu ve tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Günde 2 porsiyon meyve tüketiminin sağlıklı beslenmenin üçüncü adımı olduğunu belirten Karakulak, günlük meyve tüketiminin bağışıklığı destekleyen bol vitamin ve antioksidan içeriğiyle önemli olduğunu ifade etti. Aynı zamanda meyve tüketimi eksik olan kişilerde tatlı isteğinin artabileceğini de dile getirdi.
Güne su içerek başlamanın önemine değinen Karakulak, düzenli su içiminin vücudu toksinlerden arındırmada, zayıflamada, kilo kontrolünde, yağ yakımında ve iştahı etkilemede önemli bir etkisi olduğunu belirtti. Günde kilogram başına 30 ml su içilmesi gerektiğini de ekledi.
Sağlıklı beslenmenin beşinci adımı olarak öğün planlamasının önemini vurgulayan Karakulak, öğünlerin geçiştirilmemesi gerektiğini ve haftalık menü planlamalarının yapılması gerektiğini söyledi. Haftanın 2-3 gününde kurubaklagilleri, 2-3 gününde ise balığı tercih etmenin önemli olduğunu belirtti. Böylelikle haftalık market alışverişinin de planlanabileceğini ve ihtiyaç listesi yapmanın markette işleri kolaylaştıracağını ifade etti. Ara öğünlerde çiğ kuruyemiş, leblebi, taze meyve, ayran gibi gıdaların tercih edilmesinin önemini de ekledi.
Ekmek tüketimine de dikkat çeken Karakulak, buzdolabında haşlanmış kurubaklagil ve köfte, tavuk, balık gibi sağlıklı alternatifler bulundurmanın önemini belirtti. Ekşi mayalı tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesinin bağırsaklarda minerallerin daha iyi emilmesini, ekmeğin daha besleyici olmasını sağladığını ifade etti. Tam tahıldan yapılan ekmeklerin uzun süre tokluk sağladığını ve diyabet riskini azalttığını belirtti.
Her gün sebze tüketiminin sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Karakulak, kahvaltıda biber, domates, roka, tere, salatalık, maydanoz gibi söğüş sebzelerin bolca tüketilmesini önerdi. Öğle ve akşam yemeklerinde de sebze yemekleri ve salataların tercih edilmesinin önemine dikkat çekti. Sebzelerin fenolik bileşenler sayesinde vücudun antioksidan kapasitesini artırarak kronik hastalıklardan koruyucu etkisi olduğunu ve bol posa içeriğiyle de uzun süre tokluk sağladığını ifade etti.
Son olarak, yapay tatlandırıcılardan uzak durmanın önemini belirten Karakulak, her zaman katkı ve koruyucu madde içermeyen doğal alternatifleri tercih etmenin önemli olduğunu vurguladı. Kendi meyve suyunu veya smoothiesini hazırlamanın, maden suyuna meyve parçacıkları ekleyerek renklendirmenin doğal tatlandırma alternatifleri olduğunu söyledi. Ayrıca balın doğal tatlandırıcı olarak tercih edilebileceğini de ekledi.
Yozgat’ta canlı hayvan pazarları önlem amaçlı kapatılacak