h Dolar 35,3918 % 0.13
h Euro 36,5136 % 0.13
h Sterlin 44,0192 % 0.48
h Altın (Gr) 3.000,38 %-0,68
h BIST100 10.075,17 %1,14
a

Fabrikası Olmayan 40 Metrelik Bacanın 72 Yıllık Ayakta Durma Sırrı

Elazığ'ın merkezine bağlı Hicret Mahallesi'nde 66 yıl hizmet veren tuğla fabrikasının yıkımının ardından sadece bacası 40 metre yüksekliğinde ayakta kalmıştır. 72 yıllık olan baca, çeşitli büyüklükteki depremlere rağmen yıkılmamıştır. Mahalle halkı baca'nın simge olarak kalmasını istemektedir. Mahalle muhtarı, baca'nın fabrikayı çalıştıranların geçim kaynağı olduğunu ve bu nedenle simge olarak kalması gerektiğini belirtmiştir. Hatıra olarak ışıklandırılması düşünülmektedir. Bacada herhangi bir hasar tespit edilmemiştir.

Elazığ’da 66 yıl boyunca hizmet veren ve artık işlevini tamamlamış olan bir tuğla fabrikasının, 6 yıl önce yıkıldıktan sonra 40 metre yüksekliğindeki bacası ayakta kalmaya devam ediyor. Yakın tarihli 6.0 ve üzeri depremlere rağmen bu 72 yıllık bina, bölgenin sembolü haline gelmiş ve yıkılmaması için terk edilmiş durumda.

Elazığ’da Hicret Mahallesi’nde bulunan tuğla ve kiremit fabrikası, 1952 yılında inşa edilmiş ve yol inşaatı sebebiyle 6 yıl önce yıkılmıştır. Ancak yıkım sonrasında sadece 40 metre yüksekliğindeki 72 yıllık baca ayakta kalmıştır. Bu fabrikanın bacası, 1971 yılında Bingöl’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden, 1992’de Erzincan’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depreme, 2003’te Bingöl’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depreme, 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depreme ve 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlere rağmen yıkılmamıştır. Bu nedenle baca, özellikle Hicret Mahallesi ve çevresinde sembol olarak kalmak istenmiştir. Mahalle muhtarı, bu konuda ilgili yetkililerden destek beklediklerini ifade etmektedir.

Muhtar Murat Gülbasan, ayakta kalan bacadan bahsederek, dönemin en önemli tuğla fabrikasının birçok insana iş imkanı sağladığını ifade etmiştir. Babasının bu fabrikada çalıştığını belirten Gülbasan, çocukluğunu bu mahallede geçirdiğini ve 10 yaşında bile bacadan görebileceğini söylemiştir. Evlerin olmadığı dönemde fabrikanın bu bölgeye kurulduğunu belirten Gülbasan, Olgunlar, Sürsürü ve Aksaray mahallelerinden insanların buraya gelip çalıştığını dile getirmiştir.

Muhtar Gülbasan, bacanın mahalle simgesi haline geldiğini ve zamanla mahalleye zarar vermeye başladığını söylemiştir. Bu nedenle belediye ve fabrika sahibi ile görüşme yapılarak fabrikanın yıkıldığını belirtmiştir. Almanlar tarafından yapılan bu baca, o günden beri ayakta durmaktadır. Fabrikanın yıkılmasının ardından bölgeye bir anı olarak kalmasını istediklerini ifade eden Gülbasan, özellikle herhangi bir hasarın olup olmadığını kontrol etmek için bacadan inceleme yapmış, ancak herhangi bir hasar tespit etmemiştir.

Bacanın 72 yıldır ayakta kalması ve sembol haline gelmesi, Elazığ’ın tarih ve kültür mirasının bir parçası olarak görülmektedir. Bu nedenle bölge halkı ve yetkililer, bacadan gelen değeri korumak için çaba harcamaktadır.

Attouda Antik Kenti, yakın bir zamanda ilk kez kazılara başlanacak

Sıradaki haber:

Attouda Antik Kenti, yakın bir zamanda ilk kez kazılara başlanacak